Recent, în Olanda au fost anulate examenele centrale de finalizare a studiilor. Ele sunt un fel de examen de Bacalaureat. Imediat după această decizie, în România a fost lansată o petiție în care elevii vor să se ia aceeași măsură și la noi. Pe scurt, se vrea anularea Bacalaureatului, iar promovarea clasei a XII-a să se facă pe baza notelor obținute în anii de liceu. Mai multe detalii despre această petiție aici. Părerile pentru adoptarea unei astfel de decizii sunt împărțite. ȘTIRI PENTRU COPII a primit numeroase comentarii și emailuri. Vă prezentăm câteva reacții în ceea ce privește anularea Bacalaureatului, așa cum au fost primite de la cititori.
„Asta vă preocupă, să nu treacă și alții din alți ani. Nu vă e frică de Dumnezeu nici acum. Mai bine v-ați ruga să ajungeți să îi vedeți studenți. Doamne ajută-i pe toți”, spune B.B.
O altă reacție pro anulare vine din partea lui R. A.: „Așa ar trebui. Copiii au primit note pentru că au învățat și cât au învățat în cei 4 ani de liceu, o medie făcută la toți cei 4 ani ar fi cea mai înțeleaptă treabă. La fel ar trebui și la elevii de clasa a VIII-a în ceea ce privește evaluarea. Și ei au obținut note în cei 4 ani, cred că sunt mult mai elocvente notele din 4 ani de școală decât un examen sub presiune și cu subiecte făcute tot din materia parcursă. Notele sunt oglinda celor 4 ani”. Această părere este susținută și de S.A.: „În situația actuală agreez această variantă 100%”.
O altă persoană consideră că această idee este bună, având în vedere că nu mai erau foarte multe săptămâni de școală. „Să se facă evaluarea din cât s-a predat. Oricum ei nu mai aveau decât vreo 10 săptămâni de cursuri, din 32. Începeau recapitulările finale. Au materie suficientă pentru o evaluare serioasă!”, spune D.O.
Am primit o opinie și de la Ionuț B.: “Am văzut recent articolul pe care l-ati postat pe site despre acea petiție care se referă la anularea examenului de bacalaureat. Am vrut sa îmi exprim și eu opinia personală. În primul rand, consider ca acest examen este necesar tuturor elevilor claselor de a XII-A. Trebuie însă să ne raportam și la ceea ce se întâmplă în țară. Putem observa și singuri că numărul de îmbolnăviri și decese din cauza COVID19 creștere considerabil de la o zi la alta. Momentan ministerul se gândește la mutarea examenului sau înghețarea anului școlar. Aceasta opțiune pe care a luat-o Olanda este foarte bine gândită, deoarece nu toți elevii ar avea media necesară pentru admiterea la facultate. Elevii ce au învățat bine în decursul anilor de liceu vor putea intra la facultatea dorită pe baza mediei pe care o au. După părerea mea, nu s-ar schimba foarte multe dacă acest examen ar fi anulat”.
A.F. spune: „Acum, să fim sinceri, elevii de clasa a XII-a nu fac nicio pregătire de Bacalaureat în perioada aceasta. Profesorii nici nu se interesează de ei. Le dă (dacă le dă) material informativ și atât. Nimic mai mult. Și atunci cum vrei ca un elev să treacă examenul de bacalaureat fără pregătire? Nu toți părinții sunt capabili să le dea ore personal sau pe bani (varianta on-line)”. În urma acestei păreri, M.G. intervine: „Oare nu mai au cărți și internet acești elevi? Apoi, ce au făcut până în clasa a XII-a? Pentru bacalaureat nu te pregătești doar în ultimul an!”.
Există și păreri contra. A.I. spune că „asta este despre democrație. Jumătate dintre elevi pică bacul. Ei vor vota petiția. O vor mai vota și cei care au abandonat demult și mulți alții care și-au cumpărat diplome în țara asta. Să sperăm totuși că le va fi prea lene să facă chiar și asta”. O altă persoană are următoarea părere: „Drum sigur spre accentuarea analfabetismului. Ar fi un dezastru. Din contră, aș înăspri bacalaureatul. Poate așa s-ar trezi să și învețe tinerii. Evident, sunt și excepții care merită prețuirea noastră”, spune M.H. În completarea acestei opinii vine V.H.: „vorba lui Caragiale: le dăm la toți șapte, că sunt de familie buna…”
A.R spune că modelul din Olanda „nu funcționează în sistemul românesc actual!!! Un 5 îl dai mai ușor la clasă! Multe medii sunt mai mari pentru că mai notezi un referat, fise de lucru, activitatea elevului pe parcursul semestrului!!”. H. L. spune: „Atunci ar trebui sa se întâmple la fel și cu studenții! Să ne primim și noi diplomele fără nici un efort!”.
D.G. consideră că „ petiția a fost făcută de epilații fără ciorapi și de stripteuze, nu de elevii conștiincioși și decenți. Apropo pentru prima categorie: faceți o petiție pentru desființarea școlii, că la voi nu se va simți diferența!”. M.T. spune „să le fie rușine”, iar A.C. zice „Nu sunt de acord. Ori aplică și la celelalte instituții de învățământ preșcolar și universitar, ori deloc”.
L.M. are mai multe întrebări și nu este de acord cu o astfel de decizie. „Eu acum mă întreb cum ar putea fi pus la punct o asemenea decizie, care elevi sunt vizați? Cei care promovează anul asta, sau și cei care au terminat liceul în anii precedenți? Dacă sunt vizați numai elevii care dau bacalaureatul pentru prima dată, cu cei din anii precedenți ce vor face? Va fi un influx extraordinar de elevi care primesc diplomele. În special de persoane care au promovat în anii anteriori care, tehnic, sunt în număr mult mai mare decât cei care urmează să dea bacalaureatul pentru prima dată anul ăsta.
La majoritatea facultăților din România admiterea se face (și) pe baza mediei de la Bacalaureat. Iar date fiind considerentele de mai sus ar face extrem de inechitabil procesul de accedere în învățământul superior. Eu nu sunt de acord cu așa ceva, toată prostimea o să primească diploma de bacalaureat în condițiile în care alți oameni au învățat pe brânci”.
La această părere intervine S.A. care spune: „Cei care nu au luat Bacalaureatul anul trecut, au avut medii foarte mici la finele anilor”. Atunci, L.M. revine și îi răspunde: „Foarte simplu…..Cine învață trece, cine nu, nu. În contextul acestei petiții, mediile sunt irelevante pentru că profesorii români sunt incapabili să fie obiectivi. Ți se pare normal ca un elev care se pregătește intens ca să intre la facultatea de medicină să se trezească cu note minime la bacalaureat deoarece în timpul anului, hai să luam un exemplu destul de des întâlnit. Un profesor comunist i-a dat nota 4 la matematică/română din cauză că a întârziat 10 minute la oră. Prin urmare, acel elev nu are posibilitatea să intre la facultatea dorite deoarece la facultatea în cauză, se intră doar pe baza mediei. Examenul de bacalaureat trebuie să rămână așa cum este”.
După această părere lungă, vine I.F. care spune scurt: „Sau mai bine nu”.
Sursă foto: trybiotech.com