Coronavirusul aduce alte probleme – Phishing. Coronavirusul atrage după el și alte mari probleme. Foarte multe persoane au primit în căsuța de email sau pe social media diferite oferte, campanii sau mesaje legate de acest virus. Ceea ce multă lume nu știe, este faptul că aceste mesaje pot fi frauduloase. Aceasta tehnică se numește „phishing”. Poliția Română avertizează. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă mai multe detalii.
Ce este phishing-ul
Phishing-ul reprezintă înșelăciunea electronică. Este o activitatea infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale, precum datele bancare, informații personale, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau instituții. Phishing-ul se desfășoară în mod obișnuit pe mail, telefon, messenger.
Această tehnică ia cu asalt toată lumea. Hackerii cibernetici profită de starea în care se află populația în acest moment și de vulnerabilitatea oamenilor. Aceștia trimit mesaje pretinzând că sunt organizații legitime și dețin informații despre coronavirus.
Dacă ați primit un mail în care vi se promite un vaccin sau diverse produse care nu se găsesc pe piață, acesta cel mai probabil nu este legitim.
Specialiștii spun că aceste noi tehnici sunt foarte avansate. Mail-urile sau mesajele venite de la hackerii cibernetici pot părea foarte reale.
„U.S Food and Drug Administration consideră vânzarea și promovarea produselor COVID-19 frauduloase drept o amenințare pentru sănătatea publică. Avem un program de supraveghere agresiv, care monitorizează în mod regulat sursele online pentru produsele de fraudă asupra sănătății, în special în timpul unei probleme semnificative de sănătate publică, cum ar fi acesta”, a declarat comisarul FDA, Stephen M. Hahn, MD, pentru Time.com.
Ce au toate acestea în comun?
Sunt încercări de phishing prin care expeditorii încearcă să obțină informații personale, informații de pe carduri și alte date asemenea acestora, în scopul fraudării, ori să infecteze dispozitivele de acces la internet cu programe malware.
Phishing-ul reprezintă mesaje nesolicitate, care provin din surse necunoscute sau care conțin anexe sau link-uri, pe care trebuie să le accesăm, pentru a „prinde oferta”…ori aflarea de „informații exclusive”.
Monitorizarea înregistrărilor de domenii web, care au în denumire termenii coronavirus/covid, a condus la concluzia că majoritatea sunt implicate în campanii malițioase. Multe dintre ele încearcă să exploateze notorietatea unor organizații – NATO, ONU, Organizația Mondială a Sănătății, etc.
Cum ne protejăm
Fiind foarte multe mail-uri de phishing, este greu să le deosebim de cele reale. Ca să rămânem în siguranță nu trebuie să accesăm link-urile din mail-urile respective. Cel mai bine ar fi să deschidem o pagină nouă și să căutăm informația de care avem nevoie.
Trebuie să știm că mail-urile pot părea foarte reale. De aceea, în ele veți regăsi sigle cunoscute sau nume ale unor organizații doar pentru a vă capta încrederea.
“Ceea ce ar trebui să facem este să nu accesăm atașamentele sau link-urile atât de bine evidențiate în mesajele în cauză sau să verificăm informația din alte surse. Trebuie să știm că simpla atașare sau folosire a unei sigle cunoscute nu arată că un mesaj sau expeditorul lui acționează legal. Doar pentru că un atașament arată ca un document PDF sau word, nu înseamnă că așa și este ori că este sigur și nu conține malware”, spun reprezentanții Poliției Române.
Informați-vă din surse sigure și nu accesați mail-urile care par prea bune pentru a fi adevărate. Rămâneți în siguranță.