În această dimineață ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește despre o nouă fobie. Este una destul de cunoscută și afectează aproximativ 10% din populația globului. Trypanophobia este frica de ace, iar persoanele care au această fobie se tem de ace și implicit de injecții.
Este important să știm să facem deosebirea între frică și fobie. Dacă îți e frică de ace nu înseamnă neapărat că ai o fobie. Frica este ceva cu care fiecare om se confruntă și care poate fi controlată. Fobia în schimb este ceva ce nu poate fi controlat. Pentru a înțelege mai bine care este diferența dintre cele două puteți citi acest articol.
Fobia de ace se dezvoltă cel mai adesea în copilărie. Copiii știu că mama și tata îi va feri întotdeauna de rău. Când ajung la doctor, ei nu înțeleg de ce nu li se ia apărarea când niște oameni vor să îi înțepe. Este important ca cel mic să fie pregătit dinainte și să i se explice ce urmează să se întâmple. În acest fel copilul știe la ce să se aștepte și înțelege mai ușor că asta trebuie să facă. Așa înțelege și de ce mama sau tata nu poate interveni.
O altă cauză a acestei frici este provocată tot de către părinți. Din dorința de a-l face pe copil să fie cuminte, părinții recurg la amenințări precum: „dacă nu ești cuminte îl chem pe doctor să-ți facă injecție”. Copilul știe că experiența cu injecția nu este foarte plăcută, iar asta îl va speria. În timp, aceste comportamente pot duce la dezvoltarea unei fobii.
Simptome și tratament
Simptomele pe care le prezintă cineva cu fobie de ace pot fi fizice și psihologice. Din categoria celor fizice face parte tremuratul, greața, amețeala, transpirația excesivă sau senzația de gură uscată. În ceea ce privește simptomele psihologice, câteva dintre acestea sunt: panica, senzația de leșin provocată de gândul la ace sau intenția de a fugi. În cazuri extreme, se trece foarte ușor de la senzația de leșin la un leșin în adevăratul sens al cuvântului.
Trypanophobia, frica de ace, poate fi tratată chiar de persoana care are această fobie. Tot ce trebuie să facă este să se expună treptat la ace. Să se gândească la ele, să se uite la imagini, să deseneze, să atingă etc. Dacă acest lucru nu funcționează și nu își poate depăși pe cont propriu frica, atunci este nevoie de o vizită la specialist. El va ști ce este de făcut și împreună vor reuși să treacă peste această teamă.