Brandul este astăzi motorul care ne face să cumpărăm o ţinută sau orice fel de produs. Voi ştiţi, însă, ce înseamnă acela un brand şi din ce motiv îl preferaţi? ŞTIRI PENTRU COPII s-a documentat pentru voi discutând cu un expert în comunicarea online.
Auzim zilnic nume precum Mango, Zara, Guess, Gucci, Moschino, Armani, etc. Folosim cuvântul brand, dar ştim oare ce înseamnă? Brandul este o marcă de produs a unei firme. Acesta se construieşte în timp printr-un logo, o poveste, o idee etc. Asta înseamnă că de-a lungul timpului oamenii se obişnuiesc cu acesta şi brandul devine o emblemă. Aproape că imediat după ce au învățat să citească, copiii învață să se uite pe etichetele hainelor lor, și ajung să aleagă branduri. Vor haine de la Zara sau din altă parte pentru că sunt frumoase și le oferă un statut social, explică psihologii.
Adolescenții și hainele de brand
Adolescenţa este vârsta schimbărilor şi descoperirilor. Tânărul îşi caută un stil vestimentar și se modelează după grupul său de prieteni, practic acceptă influențe din exterior pentru a se integra în societate.
”Uneori, prețul plătit este mai mare decât cel financiar, este vorba de modelarea propriei personalități după dictatura modei și a anturajului. Dar dacă un adolescent este și încurajat să-și exerseze discernământul, atunci trebuie să pună pe ”mute” vocile din exterior, influența anturajului sau modelele promovate de influenceri și să-și asculte propria voce”, ne spune Raluca Faur, copywriter și social media specialist.
Tot Raluca ne mărturisește că tânărul ”trebuie să descopere cine este și apoi să decidă cum vrea să se exprime. Să nu se teamă să fie diferit, chiar dacă asta înseamnă multă presiune din jur uneori. Și -cel mai important – să apeleze la ajutorul adulților de încredere pentru a pune bazele stimei de sine, care dă de fapt tonul personalității sale, nu brandul care sare în ochi de pe hainele sau încălțămintea care își schimbă însemnele după capriciile anumitor comercianți”.
Branduri de lux și branduri accesibile
Când ne referim la brand trebuie să ştim clar că există branduri de lux și branduri accesibile. De obicei unul de lux face haine în ediții limitate sau unicat, iar celălalt produce mai multe serii ale aceluiași produs. De exemplu marile case de modă – Dior, Marni, Balenciaga, D&G, Valentino etc. Acestea au inclusiv colecții cu piese unicat, ținute care costă multe mii de euro fiecare, pentru evenimente speciale. Acestea poartă denumirea de ”haute-couture”.
Prețul unei haine se naște în funcție de cât de puternică este marca producătoare și cât de calitativ este materialul. Persoanele aleg o marcă de îmbrăcăminte pentru că le place cu adevărat cum arată ținutele, le place reclama sau se identifică într-o oarecare măsură cu oamenii care apelează la același brand.
Există branduri care vând haine de calitate la prețuri accesibile. Acestea se numestc ”pret-a-porter” și le găsim la mai toate magazinele din mall-uri. De exemplu: H&M, Zara, Mango, C&A, Mark & Spencer, Camaieu, Koton, Reserved, Sinsay etc.
Purtarea hainelor de la un anume brand îi oferă purtătorului un anumit statut social.
Copiii și brandurile
Când ar trebui să înceapă inițierea noastră în lumea ținutelor de brand? În ultimul timp copiii aud cuvântul brand foarte devreme și doresc exclusiv acele haine pentru că au inscripționate anumite sigle. La vârste fragede copiii sunt influențați de apropiați. Important este să cultivăm inteligența emoțională a copiilor și să le explicăm că există lucruri mai importante.
Nu uitați că trebuie să vă căutați propriul stil vestimentar. Căutați unicitate și autenticitate, iar dacă optați pentru un anumit brand trebuie să fiți atenți la ce reprezintă. Nu alegeți haine costisitoare doar pentru a-i impresiona pe cei din jur sau pentru că sunt noul trend. ȘTIRI PENTRU COPII vă aduce cele mai noi tendințe din lumea modei și vă ajută să vă îmbrăcați cu stil. Vă invităm să ne scrieţi pe Facebook sau pe Instagram, ori la stiri@stiripentrucopii.com și să ne spuneți ce brand vă place. Noi vă vom răspunde cu drag.
Dicționar:
Influencer: creator care are audiență mare pe rețelele sociale