Ziua de marți începe cu o nouă fobie. Cele despre care am vorbit până acum sunt destul de rare și nu am prea auzit de ele. Cea despre care vom vorbi astăzi este însă destul de cunoscută. Glossophobia este frica de a vorbi în public. Conform Psycom.net, se crede că peste 75% din populație este afectată de această fobie.
Sunt oameni care se feresc să vorbească în fața unui public, fie el mic sau mare. Mulți dintre ei depășesc această frică și își duc sarcina la bun sfârșit. În cazul lor nu se pune problema neapărat de o fobie, ci este vorba mai degrabă de emoții. Se poate vorbi de o fobie în cazul celor care nu reușesc să vorbească deloc și se blochează cu totul. Printre simptome se mai numără și uscăciunea gurii, transpirația, tremuratul și chiar palpitațiile. De asemenea, pot apărea greața sau vărsăturile și poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac.
Cauze și tratament
În general, fobiile se dezvoltă în copilărie. În ceea ce privește frica de a vorbi în public, ea poate fi dezvoltată fie de mic, fie ca adult. Un eveniment traumatic care a implicat vorbitul în public poate face ca persoana respectivă să se închidă și să nu mai vrea să facă asta vreodată. Multe persoane care au această fobie nu au o părere foarte bună despre ei. Caută întotdeauna să fie perfecți și caută să primească aprobare din partea celorlalți. Pe lângă asta, tot timpul pornesc cu gândul că nu vor reuși să facă ce și-au propus.
La fel ca celelalte fobii și glossophobia, frica de a vorbi în public, poate fi tratată. Fie pe cont propriu stăpânind emoțiile, fie apelând la un specialist. În ultima vreme, apar tot mai multe cursuri de public speaking (vorbit în public) pentru copii. În cadrul acestora copiii învață să își stăpânească emoțiile și să vorbească în public.ȘTIRI PENTRU COPII a asistat la o astfel de ședință și a realizat un articol pe acest subiect. Cum a fost dar mai ales ce părere au copiii despre acest curs puteți afla de aici.