Obiceiuri „sănătoase” care dăunează grav sănătății
Obiceiuri „sănătoase” care dăunează. Din bătrâni există câteva obiceiuri sănătoase care chiar și astăzi sunt amintite. Nu există mămică care să nu fi spus vreodată copilului „stai drept, că faci cocoașă”, sau „unghiile trebuie să fie foarte scurte pentru a fi curate”. Ei bine, multe dintre acestea nu au o bază corectă și de cele mai multe ori vor face mai mult rău decât bine. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește astăzi despre șase dintre aceste obiceiuri la care ar trebui să renunțăm.
Pare că sunt obiceiuri sănătoase, însă specialiștii spun altceva. Se pare că pentru a nu dăuna, trebuie să renunțăm la ele. Probabil vă întrebați despre ce obiceiuri este vorba. Vă vom prezenta pe scurt aceste obiceiuri și vă vom spune de ce dăunează.
O viață plină
Părinții tind să le ofere celor mici foarte multe activități. Este bine să fie ocupați și să fie interesați și de alte activități. Însă, studiile arată că dacă programul unui copil este mult prea aglomerat, acest lucru duce la stres cronic și oboseală psihică. Ideal ar fi să existe o balanță între toate activitățile copiilor.
Psihologii atrag atenția că atunci când le fac program copiilor, părinții trebuie să țină cont de faptul că micuții cu vârste cuprinse între 6 – 7 ani pot rămâne atenți în jur de 14 – 20 de minute, dacă activitatea este nouă sau captivantă. Iar copiii cu vârsta de 8 ani sau mai mari se pot concentra asupra unei activități de învățare în jur de 22 – 35 de minute.
Unghiile prea scurte
Unghiile trebuie să fie mereu curate. Deși acestea se murdăresc foarte repede, nu trebuie să tăiem unghiile foarte scurt. Specialiștii spun că acest obicei poate duce la infectarea pielii de sub unghii și că unghiile pot crește în piele. Aceștia recomandă ca unghiile să fie tăiate puțin peste buricele degetelor.
“Există o anumită anatomie a unghiei care e făcută să ne protejeze. Cu degetele intrăm în contact cu tot felul de obiecte din mediul înconjurător care pot să ne rănească. Atunci unghiile ne protejează. Unghiile au și ele nevoie la rândul lor să fie protejare . Aparatul unghial cuprinde unghia, patul pe care stă unghia, tegumentele din jur care se află lateral, proximal (înspre falange). Acestea sunt lipite de unghie. Dar mai există și partea liberă a unghiei. Acesta este locul de vulnerabilitate maximă pe unde pot intra microbii. Un alt loc de vulnerabilitate mare este locul unde se unește unghia cu pielea de jur împrejurul ei. În aceste zone, care prin poziția lor sunt înclinate să permită invazia microbilor și toxinelor în organism, Dumnezeu a creat o protecție suplimentară care se numește hyponichium sau cuticulă. Așadar, în momentul în care unghiile se taie foarte scurt, se distruge acest “sigiliu” care oprește invazia agresorilor chimici, microbieni, toxici, sub unghie” a declarat Patricia Cristodor, medic dermatolog, pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Dezinfectantul
De când cu noul virus COVID – 19 se vorbește și mai mult despre dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor. Dar mai multe studii arată că acest lucru în exces nu face decât să creeze un mediu propice pentru microbi. În cele mai multe soluții dezinfectante există o substanță numită Triclosan, care crește rezistența bacteriilor la antibiotice și poate fi un bun factor în dezvoltarea super – bacteriilor. Acestea sunt bacterii rezistente la antibiotice.
Studiile arată că aceste geluri nu numai că elimină bacteriile rele, ci elimină și flora naturală de pe mâini, astfel încât protecția organismului devine mai slabă.
Spălatul pe dinți după fiecare masă
Este foarte important să ne spălăm pe dinți. Însă dacă exagerăm cu acest obicei este foarte ușor să ne distrugem dinții. Pasta de dinți poate distruge smalțul dinților dacă nu este folosită în mod corect. Pentru o curățare eficientă a dinților după fiecare masă, nu ezitați să folosiți ața dentară.
Președintele Academiei de Stomatologie Generală din Alabama, Dr. Howard R. Gamble, a demarat o cercetare împreună cu echipa sa, care a demonstrat că spălatul dinților în prima jumătate de oră după o masă sau după servirea unei băuturi crește de fapt riscul apariției cariilor dentare.
Geanta și rucsacul
De multe ori părinții optează pentru un rucsac ce poate fi atârnat de ambii umeri. De ce? Pentru că se crede că dacă porți o geantă doar pe un umăr, în timp, coloana se va strâmba și astfel pot apărea boli ale acesteia precum scolioză sau cifoză.
„Rucsacurile sau gențile grele purtate necorespunzător pot duce la probleme de spate și postură, dar și la dureri de umăr, gât sau cap”, a declarat Natalie Lovitz, Director Clinic de Kinetoterapie Profesională din New York, pentru NBCnews.
Dar, se pare că la fel de mult rău poate face și un rucsac purtat pe ambii umeri. Pentru a fi atât potrivit cât și sănătos, un rucsac trebuie să aibă spatele ortopedic și să fie cu cel puțin 2 centimetri mai mare decât talia. Experții nu recomandă să puneți greutate suplimentară în rucsac și trebuie să vă asigurați că acesta se așează corect pe spate.
Spatele drept
Mulți părinți își îndeamnă copiii să țină spatele drept. Este bine pentru coloană, vom părea mai înalți și nu ne va durea spatele. Dar nu este bine să ținem spatele drept când stăm pe scaun. Studiile arată că cea mai sănătoasă poziție când stăm pe scaun este aceea când ne așezăm. Iar instinctiv ne aplecăm pe scaun și alunecăm puțin. Acest lucru făcând poziția foarte confortabilă.
Se pare că atunci când o persoană stă cu spatele drept pe scaun, o perioadă mai lungă de timp, poate experimenta deplasarea discului intervertebral. Specialiștii recomandă celor mici să stea pe scaun într-o poziție cât mai relaxată, cu un fel de sprijin sub spatele inferior.
„Atunci când stăm la jumătatea scaunului, discurile lombare se tasează. Devin mai mici. Gândește-te la un balon pe care dacă îl apeși doar într-o parte, va fi mai mic într-o parte, iar în cealaltă mai mare. La om se numește hernie de disc și din ce în ce mai mulți oameni fac hernie de disc fără să facă vreun sport de performanță”, a declarat Marius Dincă, terapeut specializat în postură și ergonomie, pentru postul de televiziune Digi24.
Dicționar
Cifoză: deformație a coloanei vertebrale care duce la o proeminență dorsală;
Scolioză: boală care constă în deviația laterală a coloanei vertebrale;