Înscrierea în clasa pregătitoare. Metodologia și etapele înscrierii
Înscrierea în clasa pregătitoare. Metodologia și etapele înscrierii. Vă pregătiți de înscrierea în clasa pregătitoare? Și Ministerul Educației și Cercetării s-a pregătit. Au fost stabilite perioadele și metodologia înscrierii celor mici în clasa pregătitoare în anul școlar 2020 – 2021. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă toate detaliile.
Dacă vă pregătiți pentru înscrierea în clasele pregătitoare trebuie să știți aceste detalii.
Părinții ai căror copii împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2020 au obligația de a-i înscrie pe cei mici în clasele pregătitoare.
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020, inclusiv, pot fi înscriși dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.
Trebuie să menționăm că evaluarea psihosomatică a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului județean de resurse și asistență educațională/ Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE / CMBRAE). Evaluarea se face în perioada prevăzută de calendarul înscrierii în clasa pregătitoare.
Circumscripțiile școlare și numărul claselor pregătitoare au fost afișate.
Prima etapă
În perioada 25 februarie – 9 martie se va organiza Ziua Porților deschise în fiecare școală. Astfel, părinții vor putea vizita fiecare școală pentru a sta de vorbă cu învățătorii care preiau clasele pregătitoare.
În perioada 4 martie – 23 martie se va realiza completarea de către părinți, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere. Validarea acestora se face zilnic, în intervalul orar 8:00- 18:00 (luni-vineri). Tot atunci se depun și se validează cererile-tip de înscriere de către părinții care solicită înscrierea copiilor la școala specială.
În perioada 25 februarie – 20 martie se realizează evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a celor mici.
Pe 26 martie, Comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar procesează cererile de înscriere. Cu ajutorul aplicației informatice se face repartizarea.
Între 27 și 30 martie vor fi procesate, la nivelul unităților de învățământ, cererile de solicitare a înscrierii la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase. În aceeași perioadă cererile vor fi admise sau respinse prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validarea de către consiliul de administrație al unității de învățământ a listei candidaților admiși în această fază.
În data de 31 martie vor fi analizare cererile părinților care au solicitat înscrierea la o altă școală decât cea de circumscripție, dar nu au fost admiși, ca urmare și-au exprimat opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.
În data de 1 aprilie se vor afișa rezultatele, candidații înmatriculați, numărul de locuri rămase libere și lista copiilor neînscriși după prima etapă. Afișarea se va face în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar.
A doua etapă
Cea de-a doua etapă de înscrieri va avea loc între 23 și 30 aprilie. Vor fi depuse cereri – tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate.
În data de 7 mai se vor afișa lista finală a copiilor înscriși, la fiecare unitate de învățământ.
Între 8 și 15 mai, cererile pentru copiii care nu au fost înscriși în nicio unitate de învățământ vor fi centralizate și soluționate de către inspectoratul școlar.
Dicționar
Circumscripție: subdiviziune a unei unități teritorial – administrative ;