Festival de Teatru Contemporan pentru Adolescenți. Când are loc prima ediţie
Festival de Teatru Contemporan pentru Adolescenți. Prima ediție are loc în 11 – 12 mai 2020 și este o ediție pilot. Este un festival concurs. Mai multe detalii aflați în continuare de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Festivalul este organizat de Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” din Galați și este sprijinit de primăria acestui oraș. Festivalul are loc în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Galați, dar și cu Facultatea de Arte a Universității ”Dunărea de Jos”.
Ce este Festivalul de Teatru Contemporan pentru Adolescenți
Acest festival este mai exact un concurs prin care sunt exprimate artele spectacolului. Pentru cine este acest festival? Festivalul – concurs este dedicat tinerilor cu vârsta intre 14 și 19 ani și are două secțiuni, individual și grup.
Ce trebuie să facă concurenții?
Aceștia trebuie să realizeze un performance (prezentare prin artă) original, de minimum 10 minute și maximum 45 de minute. Tema este la alegere și se pot folosi de oricare mijloc de exprimare artistică.
Prin performance, tinerii sunt încurajați să vorbească despre ei, despre ce probleme au, despre familie și școală. Sunt încurajați, de asemenea, să vorbească despre orașul lor, prieteni, iubire, societate, carieră și viitor. Mai pe scurt, să vorbească despre tot ce le stârnește interesul și îi preocupă.
Înscrierea
Este necesară o scrisoare de intenție (formular anexat) ori un pitch video. Durata trebuie să fie de cel mult două minute. În aceste două minute trebuie explicată tema aleasă de participant și structura propriului performance. Ziua de 15 martie 2020 este ultima la care se mai pot trimite scrisoarea de intenție ori pitch-urile video. Ele vor fi trimise pe adresa de mail adolescenti@fanitardini.ro.
Juriu și etape
Juriul este alcătuit din artiști profesioniști, dar și profesori de arte. Concurentul care va trece de preselecției va fi invitat la un interviu care va avea loc pe 25 martie 2020. Pe 27 martie 2020 va fi anunțată selecția finală.
Concurenții selectați vor avea parte de sprijin din partea studenților Facultății de Arte a Universității ”Dunărea de Jos”. Vor beneficia de acest sprijin în toate etapele construirii performance-ului. Aceste etape sunt: scriere dramatică, lectură, repetiții în decor marcat, alegerea decorului și a costumelor.
Ediție pilot: ediție demonstrativă cu rol de test; dacă reușește, se repetă
Performance: gen de artă apărut în Europa și America de Nord în anii 60 ai secolului 20, derivat din happening, care constă în transpunerea în spațiu și mișcare a unei imagini vizuale create de un artist plastic.