Arheologii au găsit “mormântul” lui Romulus, întemeietorul Romei
O echipă de arheologi din Italia a prezentat, la sfârșitul săptămânii trecute, descoperirea unui templu subteran din secolul al VI-lea î.Hr. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește despre templul despre care se crede că este “mormântul” lui Romulus, întemeietorul Romei.
În mitologia romană se spune despre Romulus și Remus că ar fi copiii preotesei Rhea Silvia și a lui Marte, regele războiului. După nașterea acestora, Amulius, care era rege în Alba Longa și unchiul Silviei, a ordonat întemnițarea ei și uciderea celor doi copiii de frică să nu îl detroneze într-o zi. Servitorul care a primit sarcina de a-i îneca nu a putut să facă asta, în schimb i-a pus pe bebeluși într-un coș și i-a eliberat pe malul fluviului Tibru. Coșul a fost purtat de apă până a ajuns lângă o pădure unde a fost descoperit de o lupoaică. Aceasta și-a asumat puii de om, ca pe proprii copii. I-a hrănit și i-a crescut. Mai târziu, ce doi frați au fost descoperiți de un păstor care i-a adoptat și i-a crescut.
Cum a fost întemeiată Roma?
Devenind adulți, frații au vrut să-și construiască propriul oraș în apropierea locului în care au fost găsiți de lupoaică. Amândoi aveau propriile idei despre locul unde ar trebui să fie construit orașul. Romulus dorea Dealul Palantine, Remus dorea Dealul Aventinei. Frații au încercat să decidă prin auguri.
Augurii erau 16 preoți de care se spunea că puteau să prevestească viitorul și să vadă voința directă a zeilor prin zborul păsărilor. Aceștia au zis că acela care va vedea cei mai mulți vulturi pe cer va fi ales conducător. Remus a văzut 6 vulturi iar Romulus 12, astfel că Romulus a fost desemnat în final drept rege. Remus fiind nemulțumit de rezultat, a început să batjocorească slăbiciunea noului oraș, sărind peste zidul simbolic al acestuia. Imediat, Romulus l-a ucis, gândindu-se la proverbul ”puterea nu se împarte”, marcând astfel fondarea noului oraș.
Istoria descoperirii ”mormântului” lui Romulus
Templul descoperit de arheologi este format dintr-un sarcofag de piatră de 1,4 metri și o structură circulară care se crede că ar fi un altar.
Potrivit textelor antice, locația templului din Forumul Roman este aceeași cu locul unde se zicea că ar fi fost înmormântat Romulus, a transmis conducerea Parcului Arheologic Colosseum.
Totuși, acest templu nu trebuie să fie considerat un mormânt propriu-zis, ci un monument funerar creat după moartea lui Romulus. Scopul acestui monument era de ”a-i celebra lui Romulus cultul și memoria”, au mai adăugat reprezentanții parcului arheologic. Conform textelor romane antice, Romulus fie a dispărut într-o furtună, fie a fost ucis și tăiat în bucăți de senatori. Cert este că după moartea sa, Romulus a fost venerat drept zeul Quirinus, unul dintre primii zei ai Romei.
Este interesant că acest monument funerar fusese deja descoperit în anul 1899, dar a fost ignorat tot acest timp, deoarece nimeni nu a înțeles ce reprezintă. Mai apoi, în anii ’30, peste acesta a fost contruită o scară de piatră în timpul renovării forumului.
Arheologii din timpurile noastre au cercetat din nou zona și, în noiembrie 2019, în timp ce demontau scara, au readus la lumină vechiul templu.
Statuia lupoaicei cu cei doi frați
Statuia lupoaicei cu cei doi frați Romulus și Remus, denumită și Lupa romana, este o statuie de bronz etruscă. Aceasta a fost turnată probabil în secolul al V-lea î.Hr., undeva pe valea fluviului Tibru. Se presupune că cei doi prunci originali au dispărut, actualii Romulus și Remus fiind probabil o operă a sculptorului Antonio del Pollaiuolo (1429 – 1498).
Replici ale statuii se găsesc azi în mai multe orașe din Europa și chiar din România, de exemplu la Timișoara.