Alerta răpire copil, nu rămâneți indiferenți! Ce se întâmplă când dispare un copil
Alerta răpire copil, nu rămâneți indiferenți! În ultima perioadă, cazurile de dispariții sunt tot mai dese. Statisticile sunt alarmante în cazul copiilor. Oficialii Salvați CopiiiRomânia au precizat, într-un comunicat, că peste 5.000 de copii au dispărut de acasă numai anul trecut. Organizația trage un semnal de alarmă asupra proporțiilor acestui fenomen.
Salvați Copiii România atrage atenția că în perioada 30 aprilie 2018 – 20 mai 2019, au dispărut 5.078 minori cu vârste cuprinse între 10 – 18 ani. Cei mai mulți dintre copiii dispăruți aveau vârste cuprinse între 14 – 18 ani. Unii au plecat de acasă de capul lor, alții chiar au fost răpiți. Da, se întâmplă în România.
ȘTIRI PENTRU COPII vă explică cum funcționează sistemul ”Alertă răpire copil”, cum ar trebui să procedăm în aceste cazuri și care sunt criteriile de activare a mecanismului.
Trebuie să precizăm de la început că acest sistem este dedicat doar răpirilor sau cazurilor de dispariție unde viața copilului este pusă în pericol. ”Alertă răpire copil” este un mecanism de acțiune complementar activităților pe care Poliția și Parchetul le desfășoară în cazul disparițiilor de copii. Acest mecanism are ca scop găsirea și salvarea celor mici.
Când dispare un copil, părinții anunță la poliție prima dată, după care, dacă sunt întrunite anumite condiții, se trimite un mesaj de alertă tuturor partenerilor publici și privați. Aici intră și televiziunile care au parteneriat cu ei, ziarele etc.
Acest proiect a devenit activ la noi în țară în anul 2009, cu ajutorul Comisiei Europene. Numit inițial CALLERT (Child Call Allert), proiectul a fost realizat de către Inspectoratul General al Poliției Române, în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Centrul Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual „FOCUS”.
Care sunt condițiile de declanșare a alertei?
Din cauză că există foarte multe farse, mecanismul este declanșat doar când sunt prezente mai multe criterii. Astfel mecanismul va fi mult mai eficient.
Copilul are vârsta de până la 18 ani;
Copilul se află într-una din următoarele situații:
a fost răpit în prezența unor martori;
a dispărut și din mai multe informații rezultă că acesta ar fi fost răpit;
informațiile deținute de organele de anchetă pot duce la identificarea victimei sau a suspectului;
Deși toate criteriile pot fi întrunite, asta nu înseamnă că vor duce la declanșarea mecanismului de alertă în mod obligatoriu. De exemplu, dacă activarea mecanismului poate duce la crearea unui pericol suplimentar sau poate compromite cercetările, atunci mecanismul nu va fi activat.
„Nedeclanșarea mecanismului nu înseamnă că autoritățile statului nu acționează conform procedurilor legale pentru clarificarea situației copilului”, este informația pe care o găsim pe pagina oficială a programului.
Oamenii legii dau și câteva sfaturi. Trebuie să rămâneți mereu în siguranță. Nu este bine să acceptați ceva de la străini. Dacă vreodată vă simțiți în pericol, sau observați că cineva vă urmărește, nu ezitați să apelați numărul unic de urgență 112.
ȘTIRI PENTRU COPII a mai scris o serie de articole și despre numerele de urgență aici.