Studiu interesant. Cât timp petrec, de fapt, părinții împreună cu copiii lor
Vi se pare că părinții petrec prea puțin timp alături de copiii lor? Îi duc pe aceștia la școală, îi iau de la ore, îi duc la after-school și la tot felul de activități de învățare sau sportive. Dar totuși, parcă stau puțin cu ei, să facă activități copil – părinte. Poate că așa e. Timpul e, până la urmă, o chestiune relativă. Însă niște cercetători au vrut să lămurească situația și s-au pus să calculeze. Iar rezultatul e surprinzător. Cât timp petrec, de fapt, părinții împreună cu copiii lor? Vă prezentăm mai jos un studiu despre timpul petrecut de părinți alături de copii.
Rezultatele unui studiu făcut în 11 țări dezvoltate arată că în prezent părinții petrec de două ori mai mult timp având grijă de copiii lor decât o făceau cu 50 de ani în urmă. În 1965 femeile aveau în medie 54 de minute pe zi să se ocupe de copii. Lucrurile însă s-au schimbat. În 2012 media a ajuns la 104 minute. Chiar dacă tații petrec mai puțin timp cu copiii decât mămicile, și la aceștia s-a observat o îmbunătățire. În jumătate de secol acest interval de timp a crescut de la 16 minute la 59.
Deși în țările dezvoltate aceste statistici sunt încurajatoare, în țările mai slab dezvoltate părinții nu prea au timp să stea cu cei mici. Acolo, această problemă continuă să aibă efecte dăunătoare sănătății emoționale a copiilor.
Modalități de a petrece timp alături de cei mici
ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă trei metode de a petrece mai mult timp cu copilul, chiar dacă ești un părinte ocupat.
Prima idee ar fi planificarea unor activități ieșite din comun. Adică ceva ce nu faceți în mod obișnuit. Oricât de ocupați sunt părinții, tot sunt nevoiți să ia câte o pauză. Această pauză poate fi o zi liberă sau chiar un concediu. Dragi părinți, folosiți-vă de acest prilej pentru a organiza ceva ieșit din comun alături de copii. Făcând mereu același lucru puteți ajunge la concluzia că nu vă place să fiți unul în preajma celuilalt. De fapt, vă lipsește doar puțin de entuziasm care vine din a încerca lucruri noi. În loc să vedeți un film acasă puteți să mergeți la cinema pentru a viziona un film 4D sau chiar să organizați mici excursii în afara orașului.
Copiii care au frați au nevoie și de timp petrecut individual cu părinții
A doua metodă este petrecerea timpului cu câte unul dintre copii. Experții au ajuns la concluzia că fiecare copil are nevoie de grijă și atenție individuală. Chiar dacă petreceți timpul cu familia ca un grup, unii copii ajung să se simtă ignorați, marginalizați și de asemenea, nu se consideră remarcați. Un părinte care stă acasă și are grijă de doi sau mai mulți copii trebuie să fie conștient că fiecare are nevoie de atenție specială. O sugestie ar fi stabilirea unei zile pe săptămână în care părintele să petreacă mai multe ore cu un singur copil. Astfel cel mic va beneficia de cel puțin 60 de minute de timp de calitate pe lună alături de mama sau tatăl său.
A treia metodă constă în mici gesturi de atenție oferite copiilor chiar dacă nu vă aflați lângă ei. Dacă doriți să înțeleagă că vă gândiți mereu la ei puteți începe prin a le lăsa mici bilețele cu mesaje în pachețelul de mâncare sau în ghiozdan. O altă idee este înregistrarea a unui scurt clip video sau a unui mesaj audio pentru cel mic. Astfel acesta poate simți prezența și iubirea părinților chiar dacă nu sunt alături de el în acel moment.
Punând aceste sfaturi în practică, orice părinte poate să creeze o relație bazată pe iubire și încredere cu copilul său.