Stângacii – mai inteligenţi, mai creativi, mai speciali? Studiile se contrazic
În ultimul timp au apărut multe studii care dezbat tema copiilor stângaci şi dreptaci. Care sunt mai inteligenți? ȘTIRI PENTRU COPII a discutat cu o serie de părinți și copii, dar și cu un psiholog. Iată ce am aflat.
În copilărie mulți părinți au tendința de a-și corecta copilul dacă începe să scrie cu mâna stângă deoarece scrie ”urât sau incorect”. Multe studii au relevat că stângacii prezintă o emisferă dreaptă a creierului mai dezvoltată. Partea dreaptă este responsabilă de procese precum raționamentul spațial.
Psihologii sunt cei care recomandă părinților să lase copilul să scrie cum îi vine lui natural. Psihologul Flavia Daiana Grek a povestit echipei ŞTIRI PENTRU COPII despre stângaci şi dreptaci. ”Unii cercetători au arătat faptul că stângacii sunt mai inteligenți decât dreptacii, alții au găsit rezultate total opuse, iar alții nu au găsit nici un fel de legătură între acestea. S-au făcut studii de unde reiese că stângacii sunt mai creativi, asta vă pot spune.”
Tot psihologul atrage atenția și asupra oamenilor ambidextri, care pot lucra cu ambele mâine extrem de ușor. ”Stângacii din naștere, care au fost obligați să învețe cu mâna dreaptă, sunt în această situație. Am citit că 45% dintre stângaci dezvoltă calitatea de a scrie cu ambele mâini. Mai sunt și persoanele dintr-o categorie amestecată care fac unele lucruri cu stânga și alte activități cu dreapta. Importantă este educația și capacitatea de adaptare a persoanelor”, a declarat Flavia Grek, psiholog clinician și logoped la FDG Cabinet Individual de Psihologie pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Cum se simt stângacii?
Majoritatea persoanelor stângace spun că se simt extrem de creative şi inteligente. Felix Lungu a fost mereu stângaci şi a rămas aşa datorită voinţei puternice: ”Astăzi sunt inginer în IT. Pe vremea mea nu era bine să scrie cineva cu stânga și am avut probleme la școală cu învățătoarea care era deranjată de asta şi trebuia să mă prefac de faţă cu ea că sunt dreptaci. Era prea anormal pe atunci, dar părinții m-au lăsat până la urmă. Astăzi am succes în carieră şi sunt tratat extrem de bine de cei din jur. Am două fete care scriu cu dreapta, dar nu mă deranja dacă erau ca mine”, a spus acesta pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Un alt părinte povestește că fiica lui scrie cu stânga şi este foarte bună la şcoală. ”Este diferită de ceilalți elevi din clasă. Profesoara ei spune că reține extrem de repede. Nu știu dacă mâna stângă este motivul, dar sunt mândru”, a declarat Mihai Stoica, părintele unei fetițe de 10 ani. Pe de altă parte, o mămică regretă că și-a oprit fiica din a scrie cu stânga: ”A început stângace în clasa 0, dar după noi am îndreptat-o. Acum scrie cu dreapta, dar face o serie de activități cum este mâncatul sau spălatul vaselor cu stânga ”, a declarat Cosmina Satmari pentru ȘTIRI PENTRU COPII. Pe de altă parte, Isabella a scris mereu cu stânga şi se descurcă excelent la şcoală: ”Vreau să devin arhitect când cresc. Voi desena case pentru oameni mari”, ne-a declarat Isabela Ionescu, o elevă de clasa a-III-a.
Elena Ciuta a scris mereu cu mâna stângă. Aceasta a povestit că la grădiniță educatoarea o teroriza și nu o lăsa cu stânga. “Eu mă simt uneori stângace, parcă fac lucrurile invers și nu iese totul perfect, dar sunt mândră de statutul meu. Eu îmi voi lăsa copilul să scrie cum vrea”, a declarat Elena.
Personalități stângace
În ţările arabe mâna stângă este legată de justiţie şi de corectitudine, iar dreapta de compasiune. Există şi ţări unde copiii stângaci esunt consideraţi vrăjiţi şi prin urmare respinşi de societate. O serie de personalităţi care au schimbat lumea au fost stângace, spre exemplu fostul președinte SUA Barack Obama, pictorul Leonardo da Vinci, matematicianul Albert Einstein, scriitorul Mark Twain, Regina Victoria a Marii Britanii, compozitorul Ludwig van Beethoven, cântăreața Marilyn Monroe.
Dicţionar:
Ambidextru: persoană care scrie cu ambele mâini
Reprezentare: primul nivel al activităţii mintale
A roti reprezentările: vede din mai multe unghiuri o problemă