Baletul – arta promovată de Regele Soare. Avantaje și sacrificii
Baletul – arta promovată de Regele Soare. Este pe lista celor mai frumoase și apreciate arte. Baletul sugerează eleganță și rafinament. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai mult despre acest stil de dans. Hellen Ganser, fostă balerină a Operei Naționale din Timișoara ne povestește despre avantajele și sacrificiile practicării baletului.
Ce este baletul
Baletul reprezintă o formă grațioasă de dans. Prin pașii făcuți, poate spune o poveste. Poate, de asemenea, să exprime trăirile unui anumit personaj ori reflectă o porțiune muzicală. Deși este un stil de dans dificil, balerinii o fac cu o naturalețe și o lejeritate excepțională. Chiar ne dau impresia că plutesc.
De ce ai nevoie pentru a fi balerin?
Flexibilitatea și disciplina sunt doar câteva din calitățile necesare. Antrenamentele numeroase sunt și ele pe lista calităților. Poate cele mai importante calități sunt ritmul și înțelegerea muzicii.
Vârsta potrivită baletului
Cea mai bună vârstă ar fi între opt și zece ani, însă se poate și mai devreme. Pentru a putea deveni un balerin profesionist e nevoie de circa șase antrenamente pe săptămână.
Avantaje și sacrificii
ȘTIRI PENTRU COPIIa stat de vorbă cu Hellen Ganser, fostă balerină a Operei Naționale din Timișoara. Am aflat că printre beneficiile baletului este dezvoltarea organismului și corpului uman. De ce? Pentru că lucrează toți mușchii corpului. Un alt beneficiu este că baletul disciplinează, oferă rigoare, organizare. Devii mai grațios. Ținuta și postura corpului este mai elegantă. De altfel, am aflat câteva sacrificii ale baletului, asta dacă se face la nivel profesionist: antrenament zilnic, fără pauze, regim alimentar, pierderea nopților este interzisă. Vacanțele nu pot fi prea lungi.
Fosta balerină deține un club de dans pentru copii – Dance Studio Hellen Ganser (Bulevardul Take Ionescu, numărul 35).
Istoria baletului
Începuturile merg în Italia, în urmă cu 500 de ani, în timpul Renașterii. Pe atunci, nobilii italieni organizau pentru musafiri concursuri de mimă, dans, poezie și muzică, pentru a-i distra. Baletul a ajuns și la curtea franceză când italianca Caterina de Medici s-a măritat cu Henric al 2- lea, devenind regina Franței.
Popularitatea baletului a crescut atât de mult încât regele Ludovic al XIV-lea a dansat la câteva spectacole de balet. El a fost supranumit Regele Soare pentru că a apărut împodobit cu aur, asemenea lui Apollo, zeul soarelui. Chiar regele Ludovic a înființat Academia Regală de Balet în 1661.
Femeile nu aveau voie să danseze în aceste spectacole
Bărbații deghizați interpretau rolurile femeilor. Știați că Maria Camargo a fost printre primele femei care au făcut balet? La început dansatorii aveau măști, iar costumele erau de brocart, pantofii erau cu toc. Camargo era de părere că hainele pe care le purtau femeile îngreunau mișcările. Așa că a scurtat fustele și a purtat pantofi cu talpa plată pentru a face săriturile. Fusta unei balerine se numește ”Tutu”, iar papucii ”Poante”.
Perioada romantică a baletului clasic
Perioada romantică este reprezentată de anii 1830 – 1870. În această perioadă în balet s-a folosit o linie specifică a brațelor și corpului. În piesa de balet romantic numită ”La Sylphide”, Maria Taglioli a purtat un corset cu o rochie în formă de clopot. Acesta a fost predecesorul fustei ”Tutu”.
Avântul baletului clasic rus
După perioada romantică, acesta a luat avânt la sfârșitul anilor 1800. S-a întâmplat acest lucru în Sankt Petersburg. Cum? Cu ajutorul coregrafiei lui Marius Petipa, dansator și maestru de balet și a lui Lev Ivanov, dansator și coregraf, asociatul său. Petipa a realizat balete clasice foarte lungi și foarte grele pentru dansatori, odată cu creșterea capacităților tehnice ale acestora. Este vorba despre ”pas de deux” pentru dansatorii principali, o femei și un bărbat, iar apoi un solo greu pentru fiecare.
O piesă de balet fabuloasă
Este vorba despre ”Lacul lebedelor” de Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Este considerată cea mai faimoasă operă a tuturor timpurilor. Inițial, a fost scrisă în patru acte în 1875 – 1876. Inspirația a venit de la folclorul și poveștile populare rusești. ”Rața albă”, una din cele mai frumoase povestiri folclorice rusești a influențat foarte mult ”Lacul lebedelor”. Subiectul operei, alături de imaginea lebedelor, ilustrează ideea dragostei în Rusia. În poveste este vorba despre tânăra prințesă Odette, care datorită unui blestem a devenit lebădă. ȘTIRI PENRU COPII vă recomandă să citiți mai multe despre această piesă de balet aici.