Mingea. Cum s-a ajuns de la cranii la mingi indestructibile
Mingea este unul din obiectele copilăriei. Este folosită în mai multe sporturi, destinate atât fetelor, cât și băieților. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe despre acest obiect – jucărie. Știați că în antichitate se foloseau și cranii ca mingi? Cum s-a ajuns de la cranii la mingi indestructibile, vă povestim în cele ce urmează.
De-a lungul istoriei, omenirea a găsit diverse metode pentru a se distra. Jocul cu mingea a fost, de la început, una din ele. Știați că mingi există încă din antichitate? și că forma pe care o știm azi reprezintă rezultatul a mii de ani de evoluție.
În urmă cu 3000 de ani, populația Chinei utiliza piele de animal pentru a face mingi. În schimb, mayașii și aztecii se foloseau de produsul obținut de la arborele de cauciuc pentru realizarea unei mingi. Egiptenii, pe de altă parte, foloseau intestine de felină și piei. Le umpleau cu semințe. Grecii foloseau varianta pânzei umplute cu păr. Inițial, la meciul de fotbal erau folosite craniile unor animale.
Perioada medievală
Mingea este folosită în mai multe sporturi. În perioada medievală fotbalul devenise un sport cunoscut. Astfel, atenția a fost îndreptată către confecționarea balonului. Materialul din care se confecționa cel mai des o minge era vezica de animal. De exemplu, în anul 1600, vezica de porc a fost utilizată pentru ca italienii să poată practica acest sport. Balonul de atunci avea o formă neregulată și se spărgea ușor. Învelirea vezicii cu piele a rezolvat situația doar parțial. Tot în această perioadă au fost inventate regulile fotbalului.
Prima minge de fotbal
La începutul erei moderne, în secolul al XIX-lea, fotbalul era deja un sport răspândit în lume. Inventarea primei mingi de fotbal a fost în 1855, în forma pe care o avem azi. Inventatorul mingii a fost Charles Goodyear. El a găsit modalitatea de tratare a cauciucului, făcându-l astfel mai durabil și mai tare, prin ”vulcanizare”. Dimensiunile necesare unui mingi au fost stabilite în 1872, anume 27 – 28 inci. Ele sunt păstrate și în prezent.
Goodyear a fost un autodidact. S-a remarcat în anul 1839 prin faptul că a descoperit un procedeu de vulcanizare a cauciucului. Avea 39 de ani când a făcut această descoperire. Goodyear a înțeles că, dacă cauciucul este tratat chimic și cu sulf, nu mai este rigid. Ba chiar rezistă temperaturilor scăzute. Toate acestea vor duce treptat către numeroase modificări. Procedeul de vulcanizare a fost patentat abia după o jumătate de deceniu, după ce inventatorul mingii a îmbunătățit metoda.
Primele Cupele Mondiale
În 1930 a avut loc prima competiție mondială de fotbal. Atât prima ediție, cât și următoarele au dus la inovații în ceea ce privește mingea de fotbal. Mingea a fost vopsită în diferite culori, pentru a fi vizibilă jucătorilor și spectatorilor. În 1974 a fost declarat pentru prima oară un balon oficial al Cupei Mondiale.
Minge indestructibilă pentru copiii din zonele nedezvoltate
Un american a inventat o minge care nu poate fi distrusă. De ce nu poate fi distrusă? Pentru că mingea nu poate fi dezumflată, nu se poate îmbiba cu apă. Este construită să reziste utilizării intense. Mingea aceasta este special realizată pentru micuții care locuiesc în zone mai puțin dezvoltate.
Americanul Tim Jahnigen este cel care a creat această minge. I-a dat proiectului său numele de ”One World Futbol”. Tim este de părere că sportul este esențial în dezvoltarea socială. De altfel, este de părere că cei mici învață ce este munca în echipă, că sportul rezolvă conflictele și aduce toleranță. Această minge indestructibilă este realizată dintr-o spumă asemănătoare cu materialul din care sunt realizate faimoasele încălțări Crocs.
Cum i-a venit ideea de a construi mingea indestructibilă?
Jehnigen urmărea un documentar despre copilașii care trăiesc în zonele de război. Așa a înțels câtă nevoie au aceștia să se joace. Nu avea bani însă pentru a-și finanța proiectul. Cum Tim Jahnigen lucra în domeniul muzicii, l-a cunoscut pe celebrul cântăreț Sting, i-a prezentat proiectul, iar acesta s-a oferit să îi finanțeze partea de cercetare. Chevrolet, cunoscuta marcă de mașini, a devenit apoi sponsor al proiectului.
În prezent, peste 21 de milioane de copii au șansa de a se juca în prezent cu peste 700.000 de mingi de acest fel.
Dicționar
Mayași și azteci: populații străvechi din America de Sud
Craniu: ansamblul oaselor capului care conține creierul la vertebrate
Vezică: organ care colectează temporar unele produse de excreție sau de secreție, pe care apoi le evacuează prin contracția fibrelor musculare din structura sa
Neregulat: fără o formă clară, lipsit de simetrie
Amerindieni: nume dat indienilor din America
Autodidact: persoană care învață fără ajutorul unui profesor