Dacă este marți, ȘTIRI PENTRU COPII continuă seria fobiilor. V-ați imaginat vreodată cum ar fi să vă fie teamă de o hârtie? Știm, pare ciudat și amuzant. Există oameni care trăiesc această frică și probabil le-ar plăcea să rămână la pragul de a-și imagina. Această fobie are și un nume. Papyrophobia este frica de hârtie și poate afecta viața socială.
Este adevărat că tehnologia a avansat și mai mereu suntem pe telefoane, laptopuri și calculatoare. Facem aproape tot online. De la informare și socializare până la cumpărături. Am renunțat însă la materialele offline? Nu prea. Hârtia este un lucru de care încă ne folosim zilnic. Fie că suntem la școală, liceu sau facultate, fie că suntem la serviciu, fie în viața de zi cu zi. Din hârtie sunt făcute și ziarele și revistele la care, de asemenea, nu am renunțat. Și cadourile le împachetăm în hârtii, care mai de care mai colorate. Sunt însă persoane care s-ar bucura să nu mai existe hârtie deloc, să nu mai aibă de-a face cu ea. Asta pentru că le este teamă de ea. Și copacii ar fi fericiți să se renunțe la hârtie…
Papyrophobia este o frică extremă, nejustificată și irațională față de hârtie. Cel care se confruntă cu această fobie se teme să atingă o foaie sau să scrie pe ea. Nu sunt multe persoane în lume care au această problemă, însă totuși există. Sunt și cazuri extreme în care pot apărea atacuri de panică de la simplul fapt că persoana respectivă se gândește la hârtie.
Cauze, simptome și tratament
Cea mai neplăcută experiență pe care o avem cu hârtia este să ne tăiem în ea. Este foarte neplăcut și destul de dureros. O astfel de tăietură accidentală din copilărie poate duce la papyrophobie, frica de hârtie. Din cauza durerii pe care o simte, copilul se va teme de hârtie și va încerca să o evite. Dacă această frică persistă, în timp ea se poate transforma foarte ușor în fobie. Sunt cazuri în care chiar și psihologilor le este greu să descopere care este cauza acestei frici rare.
În ceea ce privește simptomele, ele sunt asemănătoare cu cele ale altor fobii. Vorbim despre uscăciunea gurii, neliniște, tremurat, ritm cardiac crescut, plâns, țipat, respirație rapidă sau mai puțin intensă. De asemenea, persoanele cu această fobie vor încerca să fugă și este posibil să nu poată forma propoziții. La nivel mental, în cazuri extreme, în mintea fobicului se găsesc numai gânduri legate de moarte. El își face fel și fel de scene care în mintea lui, în final, duc la moarte.
Din fericire, această fobie poate fi tratată. Dacă este vorba despre o formă ușoară este posibil ca persoana să-și poată depăși singură această frică, treptat. O idee bună în acest sens este să vorbească cu familia și prietenii și să încerce să se împrietenească cu hârtia. Aceste acțiuni probabil vor ajuta. Dacă forma fobiei este mai avansată și nu poate fi depășită pe cont propriu atunci este necesară o vizită la specialist. El va trata această fobie cu ajutorul diferitelor tehnici.