EXCLUSIV. Consumul de droguri în rândul copiilor, în creștere. Ce putem face
Specialiștii trag semnalul de alarmă: consumul de droguri în rândul copiilor, în creștere. Ce putem face? Din păcate, numărul copiilor consumatori crește de la un an la altul. ȘTIRI PENTRU COPII a realizat un interviu pe această temă cu un medic specialist în neuropsihiatrie infantilă. Dr. Ghizela Kanalas spune că acești copii, care cad în plasa substanțelor interzise, trăiesc, de fapt, unele dintre cele mai triste povești de viață. Și tot ea a explicat pentru cititorii noștri ce putem face, cu toții – părinți, educatori, copii – pentru a preveni astfel de situații.
Agenția Națională Antidrog a publicat în 2019 un raport amplu privind situația consumului de droguri. Un lucru îngrijorător este faptul că numărul adolescenților de 16 ani care consumă canabis este în creștere. În graficul de mai jos se pot observa creșterile acestui consum.
Doamna doctor ne-a povestit cum a fost începutul activității ei în acest domeniu deosebit de sensibil: „În anul 2004, când am devenit medic rezident, ştiam foarte puţine despre consumul de substanţe, iar cazurile pe care le-am văzut au fost destul de rare. Ca mai apoi, devenind medic specialist, să întâlnesc pe zi ce trece tot mai mulţi copii care au început să consume. Unii erau la prima încercare, ajunşi în secţia de Toxicologie după ce li s-a făcut rău. Alţii aduşi de poliţie pentru că aveau un comportament agresiv fizic faţă de cei apropiaţi. Alţii pentru simptome psihotice (halucinaţii, delir), iar lista poate continua”.
În acest mod, copiii se refugiază
ȘTIRI PENTRU COPII: De ce se droghează copiii?
GHIZELA KANALAS: Vise, durere, tristeţe, frici, dorinţe, speranţe, toate cuprinse în zeci de poveşti. Sunt spuse de copii de diferite vârste în cabinetele de psihologie sau psihiatrie de copii. Cele mai multe poveşti sunt triste şi aruncă o umbră pe faţa celor care o povestesc. Copii care s-au refugiat într-o lume care li se pare mai bună, care oferă culoare şi sunet, o speranţă. Chiar dacă ţine câteva minute sau ore, dar pentru un scurt timp există.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care este vârsta de debut pentru consumul de droguri?
GHIZELA KANALAS: Din ce în ce mai mulţi copii sunt prinşi în mirajul pe care îl oferă consumul de droguri. De cele mai multe ori consumul de droguri este precedat de cel de alcool şi tutun. Acesta poate începe uneori, pe ascuns, încă de la vârsta de 9 – 10 ani. Urmează, apoi, din curiozitate, joacă sau voit, câte un fum tras alături de prieteni, uneori mai mari. Aceștia, binevoitori, sar să le ofere o foiţă făcută rapid după ce şi-au terminat ţigările din buzunar.
Din păcate, numărul celor care au încercat să consume sau consumă droguri, alcool, tutun este în continuă creştere, iar probleme psihice care însoţesc consumul sunt din ce în ce mai multe şi mai variate.
Cel mai folosit drog
ȘTIRI PENTRU COPII: Care este drogul cel mai folosit la debutul consumului în rândul minorilor?
GHIZELA KANALAS: Încep cu marihuana combinată cu etnobotanice de cele mai multe ori, apoi continuă cu ”droguri” mai grele sau le combină între ele pentru a obţine aceleaşi senzaţii ca la început. Cu cât consumul este mai de durată, cu atât creşte nevoia de o cantitate mai mare pentru a obţine acelaşi efect.
ȘTIRI PENTRU COPII: Există informații legate de tipul de familie din care provin acești copii?
GHIZELA KANALAS: Nu contează familiile din care provin cei care consumă, nu există un tipar al consumatorului. Cei care sunt în această situație de cele mai multe ori au în spate o problemă familială, şcolară sau socială. Unii se simt singuri, alţii au avut un model parental permisiv, alţii sunt afectaţi de divorţul părinţilor, plecarea acestora în străinătate, alții resimt presiunea şcolii şi au nevoie de afirmare academică, etc.
Sfaturi pentru prevenirea consumului de droguri
ȘTIRI PENTRU COPII: Ar putea părinții sau profesorii să prevină în vreun fel consumul de droguri, alcool sau tutun? Ce îi sfătuiți pe părinți și pe profesori?
GHIZELA KANALAS: Pentru toţi aceşti copii este nevoie de multă înțelegere, empatie, un mediu familial și şcolar securizant, o societate care să îi susţină şi în momentele cele mai negre din viaţa lor. Să nu îi trateze ca pe nişte „drogaţi” care îşi merită soarta doar pentru că au căutat pentru scurt timp o fărâmă de fericire. Părinţii trebuie să aibă o comunicare bună şi corectă cu copiii lor încă de la vârsta mică, să le formeze un ataşament sigur, să le ofere încredere şi modele de viaţă demne de urmat, să îi susţină în activităţile constructive pe care doresc să le întreprindă.
ȘTIRI PENTRU COPII: Dar pe copii?
GHIZELA KANALAS: Copiii petrec foarte mult timp la şcoală alături de profesori, colegi care pot să ajute în prevenţia consumului de droguri. Dacă văd că un coleg este mai retras sau bravează, are un comportament neadecvat, să încerce să nu îl izoleze. Din contră, să fie alături de el, să îl asculte, chiar dacă nu spune nimic în cuvinte, să încerce să îl înțeleagă, să îl susţină și, dacă problema este serioasă, să îl îndrume către specialişti. Este foarte uşor să aluneci pe panta consumului, însă viaţa oferă şi alternative la consum care pot să ne facă în egală măsură fericiţi: sportul, muzica, dansul, teatrul, etc.