Copiii invizibili. Situația copiilor cu dizabilități din România
Doar jumătate din copiii cu dizabilități din România merg la școală sau la grădiniță. Față de acum 3 ani, numărul lor a crescut, spun oficialii Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Care este, însă, situația copiilor cu dizabilități din România care reprezintă cealaltă jumătate?
Părinții a aproape 72.000 de copii din România (conform informațiilor oficiale, acesta este numărul copiilor cu dizabilități în țara noastră) știu cât de greu este și ce înseamnă o dizabilitate. Unii au copii care au fost respinși de la școală. Li s-a spus că fiul sau fiica lor nu va putea fi primit(ă) acolo deoarece nu se va integra. Cei care au fost primiți în clase s-au izbit de respingerea celorlalți copii, sau chiar a învățătorilor ori profesorilor.
Cum intervine UNICEF
UNICEF România și-a propus să combată această realitate tristă din țara noastră. Împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), UNICEF a lansat campania de informare ”Creștem mai puternici când creștem împreună”. Campania promovează faptul că locul copiilor cu dizabilități este alături de familie, de prieteni și în comunitate. Toți copiii sunt în stare să învețe și cu cât dizabilitatea este identificată mai repede, cu atât le crește șansa la o viață normală.
”Copiii cu dizabilități reprezintă unul dintre cele mai marginalizate și mai excluse grupuri din societate, confruntându-se zilnic cu discriminarea. Aceasta ia forma atitudinilor negative, a lipsei politicilor și a unei legislații adecvate. Aceste lucruri pot ajunge să le împiedice accesul la îngrijire medicală, educație și putându-le pune în pericol însăși viața. (…) UNICEF România sprijină autoritățile centrale pentru a dezvolta politici publice care să încurajeze incluziunea socială a copiilor cu dizabilități. De asemenea, prin modelele pe care le-a implementat, în special programul pilot Pachetul Minim de Servicii derulat în 45 de comunități din județul Bacău, UNICEF a testat modalități de identificare timpurie a copiilor cu dizabilități și de facilitare a accesului lor la servicii”, se arată într-o informare oficială UNICEF România.
La nivel global, UNICEF estimează că 1 din 10 copii are o formă de dizabilitate. Cel puțin 75% din numărul estimat de 5,1 de milioane de copii cu dizabilități care trăiesc în Europa Centrală și de Est și în Asia Centrală sunt excluși de la o educație incluzivă de calitate. ”Statisticile oficiale arată că, în România, sunt aproximativ 72.000 de copii cu dizabilități în evidențele statului. Astfel că majoritatea acestor copii este, în realitate, invizibilă”, mai arată reprezentanții UNICEF România.
Ce măsuri ia MEC în această privință
”Numărul elevilor cu dizabilități școlarizați în învățământul de masă, în anul școlar 2019 – 2020, este de 38.635 (în creștere față de ultimii 3 ani școlari, când media se situa la aproximativ 33.000 de elevi)”, au transmis reprezentanții MEC.
Nu toți învățătorii și profesorii însă sunt instruiți în a lucra cu acești copii. ”În anul școlar 2019 – 2020 există, la nivel național, 2.079 de posturi ocupate cu personal de sprijin/itinerant (educatori/învățători/profesori itineranți). În plus, așa cum a și specificat doamna ministru în conferința de lansare, în cifra de școlarizare ce va fi alocată universităților va fi suplimentat numărul de locuri pentru formarea specialiștilor pe acest segment”, au precizat, pentru ȘTIRI PENTRU COPII, reprezentanții MEC.
Campania „Creștem mai puternici când creștem împreună” se adresează familiilor cu copii cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 ani. De asemenea, și profesioniștii care lucrează cu copii, inclusiv cu copii cu dizabilități pot participa.