Iată o informație pe care e bine să o știți. Ministerul Sănătății (MS) a suplimentat, azi, cu încă 35.000 de doze de vaccin antigripal, campania de vaccinare națională. Vaccinurile se dau celor ce prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire. În plus, alte vești vin dinspre Guvern și opoziție. Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România, ambele părți se pare că s-au pus de comun acord.
Peste 1,4 milioane de persoane în pericol de îmbolnăvire au fost imunizate (vaccinate), anunță MS.
Amintim că în ultimele zile s-au înregistrat în România aproximativ 700 de cazuri de gripă, între acestea numărându-se multe în rândul copiilor. Numai la Buzău au ajuns la spital, la începutul săptămânii, 11 copii, într-o singură zi. Cazuri s-au înregistrat peste tot în țară. În Capitală, câteva școli și grădinițe și-au oprit activitatea din cauza gripei, după recomandarea Direcției de Sănătate Publică București. Situația nu este așa de înfricoșătoare însă. Anul trecut la finalul lunii ianuarie fuseseră depistate 1.155 cazuri de gripă în toată țara, aproape dublu față de anul acesta.
Vaccinul urmează să fie obligatoriu
Această boală afecează în principal sistemul respirator și poate duce chiar la deces, 2 persoane pierzându-și deja viața în România.
Având în vedere și contextul internațional, și anume explozia epidemiei provocată de noua tulpină de coronavirus în China, situație care reprezintă o urgență medicală mondială, parlamentarii români au luat o decizie.
Proiectul de lege care introduce vaccinarea obligatorie în România ar putea fi adoptat de Parlament, în lumina ultimelor evenimente. “Pericolul reprezentat de răspândirea unor virusuri letale este alarmant”, spun parlamentarii din opoziție. Guvernul a anunțat, în decembrie, că adoptarea legii vaccinării, “care va cuprinde obligativitatea vaccinării populației”, se numără printre principalele sale priorități în domeniul Sănătății.
De asemenea, Ministerul Sănătății a luat măsuri suplimentare pentru a combate răspândirea gripei și pentru a o trata. Astfel a fost realizată o colaborare cu Institutele de Boli Cardiovasculare din București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, dar și cu Spitalul Polisano din Sibiu. Scopul acestei colaborări este de a asigura accesul la terapie intensivă cu aparatură de suport cardiac și plămân artificial pentru persoanele cu probleme de respirație. Această tehnologie este modernă și este folosită ca suport în astfel de situații.