Internetul poate fi foarte periculos. Cum au fost păcăliți 30 de copii
Câți dintre părinți știu exact ce fac copiii lor când stau pe rețelele sociale? Cu cine vorbesc? Ce vorbesc? Ce fac mai departe? Dacă acceptă să se întâlnească și în viața reală cu persoanele pe care le-au ”cunoscut” online? Nu avem niște statistici clare care să ne spună cât știu părinții. Dar voi, copii, știți că acei ”prieteni noi” pe care vi-i faceți pe rețelele sociale pot să nu fie adevărați? Vă gândiți că în spatele unei fotografii și a unui nume se poate ascunde un om rău? Ultimele fapte scoase la lumină de autorități ne pun însă în fața realității: internetul, dincolo de toate beneficiile, reprezintă un pericol major pentru copii.
Un tânăr de 19 ani din Slatina a fost arestat, miercuri, de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pentru că a făcut 30 de victime prin intermediul internetului. Toate victimele sunt minore.
Ce credeți că făcea băiatul acesta? Și-a construit, pe Facebook, profiluri false de fete. De pe care se împrietenea și aborda băieți. Din 2017 până în 2019 a discutat cu 30 de băieți cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani, cărora le-a cerut să se dezbrace în fața camerei foto, să se filmeze sau să se fotografieze și să îi trimită imaginile. Iar copiii exact asta au făcut. Unul din ei, care a refuzat, la un moment dat, a fost șantajat de tânăr. Acesta l-a amenințat că va pune pe internet pozele cu el.
În timpul percheziției informatice efectuate de procurorii DIICOT au fost găsite nu mai puțin de 490 de fișiere ce conțin imagini și înregistrări video. Toate sunt materiale cu cei 30 de minori, arată autoritățile.
Realități îngrijorătoare
ȘTIRI PENTRU COPII a scris în repetate rânduri despre relația dintre copii, gadget-urile lor și internet. Cel mai recent studiu realizat de organizația Salvați Copiii România arată că, în medie, un minor din țara noastră petrece 6 ore pe zi pe internet. Să ne gândim că un copil stă la școală 6 ore, doarme 8. Din cele 10 ore care îi mai rămân, petrece mai mult de jumătate conectat. Și mai mult ca sigur nu e niciun adult din familie prin preajmă ca să vadă ce site-uri accesează sau cu cine discută copilul.
Cercetările internaționale arată și care sunt efectele acestui fapt. Aproape jumătate dintre copii recunosc că verifică uneori, rar sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite online. În plus, pentru aceștia, a-și trimite fotografiile nud altor persoane e considerat ca fiind ceva ”normal”.