Elevii au pornit „revoluția”. Vor să iasă afară din școli, în pauze
Elevii din Timișoara pornesc o „revoluție”. Aceștia cer dreptul de a părăsi incinta școlii în timpul recreațiilor. Este vorba despre elevii majori, adică aceia care au împlinit deja vârsta de 18 ani. Consiliul Județean al Elevilor Timiș a demarat o petiție care a strâns peste 1.000 de semnături.
„Sunt major, scoate-mă de aici”, este un demers de amploare pe care îl derulează Consiliul Județean al Elevilor Timiș. Copiii spun că doar își cer drepturile. Vor ca elevii care au împlinit deja vârsta de 18 ani să poată părăsi incintele școlilor în pauze. Și vor ca elevii majori să își ceară acest drept. Ceea ce cer ei, este până la urmă, legal.
Statutul Elevului, conform Art.15, alineatul k) prevede că școlarilor le este interzis să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția elevilor majori și a situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității.
Conform comunicatului de presă al Consiliul Județean al Elevilor Timiș, „această libertate nu este întotdeauna respectată de către conducerea liceelor și colegiilor din județul Timiș”.
În luna noiembrie a anului 2019, CJE a lansat o petiție în format fizic, pe care a transmis-o tuturor reprezentanților Consiliilor Școlare ale Elevilor. Petiția a strâns 1.003 semnături de la elevii majori din Timiș.
Elevii majori speră la o schimbare
După strângerea acestui număr de semnături elevii speră la o schimbare. „Consider că 1.003 semnături reprezintă un semnal de alarmă către instituțiile de învățământ care nu acordă acest drept, de a părăsi școala, elevilor majori. Elevii s-au ridicat din bancă și se luptă pentru drepturile lor împreună cu noi”, a declarat pentruȘTIRI PENTRU COPII Alexandra Trușcă, președinte CJE Timiș.
Se pare că acest demers este rezultatul mai multor situații în care elevii majori nu puteau părăsi incintele instituțiilor școlare în pauze. „Nu a fost doar un caz izolat. De anul trecut foarte mulți elevi majori spuneau că nu au voie să părăsească școala. Iar anul acesta am conturat și concretizat ceva practic, petiția”, ne-a spus Alexandra Trușcă.
Conform Statutului Elevilor, aceștia, dacă au împlinit 18 ani, au voie să iasă din școli în pauze. Dar, trebuie avut în vedere și ce prevede regulamentul școlii. Dacă regulamentul unității școlare nu interzice explicit acest lucru, teoretic, elevii majori ar avea voie să părăsească incinta unității de învățământ în pauze.
Ce spune conducerea Inspectoratul Școlar al Județudețului Timiș
„Noi cunoaștem prevederile Statutului Elevilor. Colegii mei au fost informați despre acest aspect și despre aceste revendicări ale lor. Am purtat o discuție și cu doamna ministru atunci când a fost la o întâlnire cu dumneaei la București. Cunoaștem faptul că, odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, elevii, prin faptul că devin majori, dobândesc aceleași drepturi ca și noi, adulții. Însă, să nu uităm că ei sunt în întreținerea părinților. Părinții sau reprezentanții legali răspund de siguranța și securitatea elevilor.
În momentul în care ei părăsesc incinta unei unități de învățământ, fără știrea unui părinte, ci pur și simplu prin acest drept pe care îl conferă statutul elevilor, și se întâmplă ceva legat de securitatea și siguranța lor, noi nu avem cum să intervenim și cum să apărăm acești copii. Dar, pe de altă parte, este un drept prevăzut de ordinul 4742/2016, un drept pe care unitățile de învățământ trebuie să îl respecte.
Eu i-am sfătuit încă din luna septembrie pe colegii mei, directori, să încerce să interacționeze cu părinții elevilor majori. Și să le aducă la cunoștință existența acestei prevederi. Este firesc ca părinții să știe acest lucru. Că elevii pot părăsi perimetrul școlii și că noi nu avem certitudinea și siguranța că ei se vor întoarce înapoi în școală. Trebuie să știm că părinții conștientizează aceste ieșiri și faptul că noi nu mai putem răspunde dacă viața le este pusă în pericol, atât timp cât ei nu sunt în incinta unei unități de învățământ”, a declarat, pentru ȘTIRI PENTRU COPII, Aura Danielescu, inspector școlar general Timiș.
Colaborare
„Suntem într-o colaborare foarte bună cu reprezentanții CJE la nivelul județului Timiș. Suntem într-un dialog permanent, chiar zilnic. Nu știu cu certitudine dacă în toate unitățile de învățământ li se respectă acest drept. Dar știu sigur că la toate întâlnirile pe care le-am avut cu colegii directori, am insistat pe informarea părinților asupra acestui drept al elevilor”, a mai precizat Aura Danielescu.
Dicționar
Major: persoană care a împlinit vârsta legală pentru a beneficia de drepturi civile și politice depline