Cele mai frumoase, mai vechi și mai premiate grădini zoologice. Partea a II-a – România
Dupa ce ieri v-am povestit aici despre cele mai grozave grădini zoologice din Europa, astăzi revenim la noi. Va prezentăm cele mai frumoase și mai vechi grădini zoologice din România. Tot astăzi vă povestim și ce spun legile despre ingrijirea animalelor în grădinile zoologice.
Grădini zoo apreciate în România
Se pare că cea mai apreciată și vizitată grădină zoologică din România este cea de la Târgu Mureș. Asta reiese din recenziile de pe TripAdvisor. Această grădină zoologică a fost înființată în anii 1960 și se întinde pe o suprafață de 20 de hectare. La început, grădina zoologică din Târgu Mureș avea zece animale. Ulterior, numărul a crescut, iar în prezent grădina zoologică are aproximativ 500 de animale din 80 de specii. Aici puteți vedea tigrii, urși, lei, maimuțe, reptile, papagali și multe altele. O plimbare în această grădină zoologică constă 20 lei pentru adulți și 5 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani.
Pe locul doi se află grădina zoologică de la Brașov. Ea a fost înființată în anul 1960 și are o suprafață de zece hectare. Aici trăiesc peste 300 de animale. Cele mai apreciate sunt tigrul bengalez alb, cămilele, leii albi, leoparzii și acvariile care au fost inaugurate în anul 2017. De asemenea, puteți face cunoștință cu jaguarul, panda roșie și diverse specii de pești și reptile. Prețul unui bilet de intrare pentru adulți costă 20 lei. Copiii până la doi ani au acces gratuit, iar cei mai mari plătesc 10 lei.
Părinte adoptiv pentru un animal
Pe locul trei se află grădina zoologică de la Oradea. Are o suprafață de 7,5 hectare și a fost deschisă publicului în anul 1962. Aici locuiesc peste 650 de animale din peste 140 de specii. Câteva exemple sunt: jaguarul, leopardul, leul, antilopa, cangurul, capibara, porc spinos, babuin. Te-ai gândit vreodată cum ar fi să fi părinte adoptiv pentru un animal? La grădina zoologică din Oradea poți face asta. Dacă animăluțul nu are un nume, îi poți pune tu unul. Dacă are deja nume, fie îl păstrezi, fie îi pui altul. Conform regulamentului de adopție, orice persoană poate adopta un animal. Perioada de adopție este de un an, iar suma minimă care trebuie plătită este de 200 lei. Sumele încasate din adopții sunt folosite pentru achiziționarea de alimente, vitamine și medicamente. De asemenea, la grădina zoologică se pot face și donații. Prețul unui bilet de intrare pentru adulți este de 18 lei, iar pentru copii biletul costă 9 lei.
Cea mai veche grădină zoologică din România
Cea mai veche grădină zoologică de la noi din țară este cea de la Sibiu. Ea a fost deschisă în 1929 și se întinde pe o suprafață de peste 20 de hectare. Grădina adăpostește 268 de animale și păsări din 63 de specii. Printre ele se numără leul, jaguarul, pelicanul, tigrul, zebra, diverse specii de papagal și multe altele. Prețul unui bilet de intrare este de numai 2 lei pentru copiii de peste 3 ani. Pentru adulți, un bilet costă 3 lei. Vizitatorii se pot bucura și de o plimbare cu barca pe lacul din grădina zoologică. Închirierea unei bărci pentru jumătate de oră costă 30 lei.
Ce spun legile UE?
Directiva Uniunii Europene privind grădinile zoologice le obligă pe acestea să respecte câteva reguli. Trebuie să participe la activități de cercetare, să promoveze educarea și sensibilizarea publicului și să aibă informații actualizate cu privire la animalele pe care le dețin. De asemenea, fiecare grădină zoologică este obligată să le ofere animalelor adăposturi corespunzătoare în funcție de specie. Alte condiții sunt să aibă grijă ca animalele să nu evadeze și să prevină intrarea dăunătorilor externi în grădina zoologică.