Televiziunea – dependență și consum. Câte ore petrec românii în fața televizoarelor
Televiziunea – dependență și consum. La asta s-a ajuns în prezent. Fiecare român are un canal de televiziune preferat. Studiul operatorului de televiziune prin satelit SES Astra România a arătat preferințele românilor în materie de video și televiziune pentru 2019.
Studiul a fost făcut de Mercury Research pentru SES România în 2019, luna iunie. SES Astra este un operator de sateliți de talie mondială cu o flotă care are mai bine de 50 de sateliți geostaționari. Eșantionul reprezentativ național a fost de 401 de oameni. Acesta analizează mai multe aspecte. Printre acestea se numără serviciile de streaming video și obiceiurile de vizionare, atât televiziune cât și online. Mai sunt analizate calitatea imaginii și conținutul.
Televiziunea clasică
De departe, românii sunt adepții televiziunii clasice. Se pare însă că în ultimii doi ani a crescut consumul de Netflix și HBO GO. Potrivit Paginii de Media, dintre persoanele intervievate, 45% au afirmat că au acces la măcar o platformă de streaming. În 2017, aveau acces doar 21%. Numărul consumatorilor de Netflix a crescut de 10 ori în ultimii doi ani. În 2017 procentul era de 2%. În 2019 era 22%.
Televiziunea pe o insulă pustie
Să ne imaginăm o vacanță pe o insulă pustie. În această vacanță ar trebui luat un singur post de televiziune. Care ar fi acela? Românii au ales Pro Tv. Mai bine de un sfert au făcut această alegere. Respondenții studiului au ales postul în proporție de 27%. Următoarele alegeri au fost la o diferență mare. Pro Tv a fost urmat de Antena 1 (9%), Kanal D (8%) TVR 1(5%) și HBO (4%). România TV și Antena 3 au avut proporția de 3%.
Concluziile studiului
Studiul a demonstrat că un român petrece multe ore în fața televizorului. Mai exact două, trei ore în fiecare zi și aproape unul din cinci oameni se uită la televizor între patru – șase ore. În timpul săptămânii 3,3 ore și 3,7 ore în weekend. Persoanele cu vârsta 18 – 34 de ani petrec mai puțin timp decât cele cu peste 55 de ani. Dintre respondenți, 82% se uită la televizor pentru știri și 71% pentru filme.
Populația României urmărește mai mult formatul clasic de televiziune și mai puțin video online. Dintre aceștia, 36% ar schimba furnizorul TV în schimbul unei oferte mai bune de canale HD, chiar și Ultra HD.
Studiul ne mai spune numărul de televizoare dintr-o casă. Acesta este 2,5 aparate în fiecare locuință. Respondenții cu televizoare HD sau full HD sunt în proporție de 73%. Televizoare cu rezoluție standard au 48%. Cu tub catodic au 30%.
Mihai Ursoi, managerul de țară al ASTRA pentru țara noastră, Republica Moldova și Bulgaria a declarat că “17% dintre respondenți au peste patru televizoare în casă, aproape 30% au trei televizoare, 36% din respondenți au spus că au două televizoare în casă și doar 19% au un singur televizor”.
ȘTIRI PENTRU COPII recomandă alte activități în defavoarea privitului la televizor; sportul, reciclatul și cititul.
Dicționar
Eșantion: cantitate mică dintr-o materie care servește la determinarea caracteristicilor acesteia
Streaming video: din limba engleză, a asculta sau a vizualiza un clip video în timp real
Netflix: serviciu online folosit pentru a vedea filme, documentare și seriale pe telefon, tablete conectate la internet
Tub catodic: tub electronic special, destinat pentru a vizualiza pe ecran imagini optice