Achievemephobia – frica de succes. Atichiphobia – frica de eșec
Ni se întâmplă adeseori să ne îngrijorăm de ceva anume. Că nu luăm o notă bună, că nu ne facem temele sau treaba bine, că nu luam vreun examen etc. Sunt însă persoane a căror îngrijorare se transformă într-o frică accentuată și mai apoi în fobie. Astăzi vom vorbi despre două fobii opuse, ambele ciudate și totodată amuzante la prima vedere. Atichiphobia este frica de eșec, iar achievemephobia este frica de succes.
Deși eșecul este antonimul succesului, când vorbim de fobii cele două situații se aseamănă foarte mult. Asta pentru că, indiferent dacă are frică de succes sau de eșec, persoana în cauză va fi afectată. Cu frica de eșec putem spune că suntem mai familiarizați, însă de ce am fi afectați de succes?
Această întrebare are un răspuns destul de logic la care în mod normal poate nu ne-am fi gândit. Să facem un exercițiu de imaginație. Presupunem că angajatul X primește o funcție mai înaltă la locul de muncă. Acesta lucru este considerat în mod normal un succes, iar unul dintre motive este salariul. Partea mai puțin bună este că angajatul nostru X are și colegi. Ei bine, lor nu le prea place această situație și apare invidia, ura și gelozia. Deci, în final, vorbim tot despre o formă de eșec ,deoarece nimeni nu vrea să fie ignorat de cei din jur. Un alt motiv pentru care persoanele cu această fobie „se feresc” de succes este faptul că se simt incapabile. Îi sperie gândul că nu vor putea să gestioneze (controleze) faima sau averea pe care o au.
Cauze
Astfel de fobii, la fel ca altele, pot avea rădăcini în copilărie. În cazul fricii de succes, vorbim de părinții care își încurajează copiii cu replici precum: „Chiar dacă nu ești primul, noi tot te iubim”. Nu spune nimeni că cel mic trebuie forțat să fie primul în toate. Însă o astfel de abordare repetată îl va descuraja pe copil să își stabilească propriile obiective, spun pishologii. Așadar, se va mulțumi cu ceea ce e sau cu ce are considerând că este suficient.
În ceea ce privește frica de eșec, ea poate fi legată de evenimente jenante din trecut. Aici putem vorbi de părinții exigenți. Cei care au astfel de părinți vor crește cu această frică de eșec care mai târziu se poate transforma în fobie. Asta pentru că au fost învățați că nu au voie să greșească, trebuie să fie perfecți etc. Copiii crescuți așa se vor feri să încerce lucruri noi tocmai din acest motiv: să nu cumva să greșească. Daca s-ar întâmpla asta, ei s-ar simți ridicol, iar pentru a evita asta preferă să nu încerce.
Simptome și tratament
Atichiphobia, frica de eșec, sau achievemephobia, frica de succes, poate afecta deci viața socială. Asta pentru că persoana respectivă nu își va stabili obiective și se va feri de lucruri noi. De asemenea, sentimentul de îngrijorare va fi foarte accentuat ducând chiar la nopți nedormite. La nivel fizic, persoanele cu o astfel de fobie transpiră, tremură, pot avea dureri de cap, dureri musculare sau atacuri de panică.
Primul pas în tratarea unor astfel de fobii este acceptarea. Următorul este încercarea. Încercarea a „înfrunta” frica pentru a vedea că eșecul sau succesul nu sunt atât de rele precum păreau. Dacă aceste fobii sunt foarte accentuate și nu pot fi depășite în acest mod, intervine pasul trei: vizita la un specialist. El va oferi cu siguranță o rezolvare pentru aceste probleme.