UPDATE. Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii, în sfârsit promulgată!
Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii, în sfârsit promulgată! Președintele Klaus Iohannis a semnat astazi, 14 ianuarie, proiectul de lege privind dublarea alocațiilor pentru copii. Actul intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care acesta se publică în Monitorul Oficial.
UPDATE: miercuri, 15 ianuarie. După ce a promulgat legea care dublează alocațiile copiilor, președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Palatul Cotroceni, majorarea nu se aplica „imediat”, ci, cel mai probabil, de la mijlocul anului.
„Și eu și Guvernul ne dorim creșterea alocațiilor. Partea mea a fost sa analizez legea și am promulgat-o. Acum problema care trebuie rezolvată ține de bugetul național. Probabil nu se poate aplica imediat, dar în câteva luni de zile guvernul va gasi resursele”, a spus Iohannis.
Cât primesc copiii?
Potrivit legii promulgate marți de Iohannis, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap
300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin
600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap
Va reamintim că, aşa cum am mai scris aici, legea aceasta a făcut obiectul unor discutii în contradictoriu între politcieni. Legea care prevedere dublarea a fost propusă de socialiștii (PSD). Deputații au fost de acord, iar apoi premierul Ludovic Orban (PNL) a refuzat, spunand că PSD dă dovadă de iresponsabilitate crescând alocațiile, din nou. Preşedintele a analizat situatia şi, în final, astăzi a semnat legea.
Alocația copiilor în alte țări
Chiar dacă alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie, ele sunt sub media europeană.
În Germania de exemplu, alocația depinde de câți copii sunt în familie. Pentru primul copil se primește 184 de euro, pentru al doilea 190, iar începând cu al treilea copil se primesc câte 215 euro.
În Austria alocația depinde de vârsta copilului. Astfel, până la trei ani, un copil primește 105 euro, între 3 și 10 ani 112 euro, iar între 10 și 19 ani 152 de euro. Copiii care suferă de un handicap mai primesc o alocație suplimentară de 138 de euro.
În Franța alocația depinde și de vârsta copilului și de numărul copiilor într-o familie, începând cu 129 de euro și terminând cu 460 de la patru copii în sus, la care se adaugă 65 de euro pe lună pentru copii din momentul în care împlinesc 14 ani.
În Belgia alocația depinde de situația părinților, dacă sunt salariați sau nu, dacă e vorba de o familie cu un sigur părinte sau dacă există bolnavi în familie, sumele variind între 90 și 346 de euro.