Istoria primelor calendare și evoluția lor. De ce în Etiopia acum este anul 2012
Știați că istoria calendarului este una lungă, el existând deja de mii de ani? ȘTIRI PENTRU COPII v-a pregătit istoria primelor calendare și evoluția lor până în prezent. In unele țări, cum este Etiopia, zilele, lunile și anii se calculează altfel, astfel încât această țară este acum în 2012.
Calendarele sunt o formă de măsurare a timpului împărțite în zile, luni și ani cu scopul de a ajuta organizarea timpului. Cuvântul calendar provine de la cuvântul latin “calendae” adică prima zi a lunii romane. În această zi cetățenii erau adunați în piața publică unde li se vorbea despre evenimentele ce aveau să se întâmple în luna respectivă.
Istoria calendarului
Deși încă se dezbate pe această temă, se crede că primul calendar a fost folosit în urmă cu peste 5000 de ani în Egiptul Antic. Acesta era împărțit în 12 luni, durata unei luni fiind bazată pe ciclul lunar. De obicei, o lună avea 29 sau 30 de zile. O lună începea în momentul în care apărea Luna nouă. Deoarece acest calendar era mai scurt cu 10 sau 11 zile decât anul solar, egiptenii adăugau o a 13-a lună o dată la câțiva ani, cunoscută și ca lună intercalată. Aceasta avea rolul de a potrivi calendarul cu anotimpurile agricole și festivalurile religioase.
Calendarul roman
Romanii au utilizat trei calendare diferite de-a lungul istoriei:
–Calendarul romulean, numit după Romulus, primul rege al Romei
–Calendarul pompilian, atribuit lui Numa Pompilius, al doilea rege al Romei
–Calendarul iulian, introdus de Iulius Caesar
Anii erau exprimați în ani AUC (ab Urbe condita), primul an fiind considerat anul în care a fost înființată Roma.
Calendarul romulean avea luni de câte 30 și 31 de zile, anul având 304 zile. Acesta începea în luna martie și se termina în luna decembrie (“decem” înseamnă zece în limba latină).
Calendarului pompilian i s-au adăugat 50 de zile care au fost repartizate în două luni, ianuarie și februarie, aceste luni fiind plasate după decembrie. După această reformă anul avea 354 de zile, o dată la 2 ani adăugându-se o a 13-a lună numită mercedoniu, care număra 22 sau 23 de zile.
Calendarul iulian
Calendarul iulian a fost introdus de Iulius Cezar în 46 î.Hr. Acesta a fost creat după consultări cu astronomul Sosigene din Alexandra și cel mai proabil aproxima anul solar. Un an obișnuit avea 365 de zile, împărțit în 12 luni, cu un an bisect la fiecare patru ani. Asta făcea ca anul mediu să dureze 365 de zile și 6 ore pe când anul solar dura 365 de zile, cinci ore, 48 minute și 6 secunde. În timp asta a dus la un decalaj între anul solar și cel calendaristic care a fost reparat prin introducerea calendarului gregorian. Calendarul iulian este folosit de exemplu de bisericile din Rusia și Serbia.
Calendarul gregorian
Calendarul gregorian este calendarul cel mai folosit în ziua de astăzi și a fost adoptat de către Papa Grigore al XIII-lea. A fost realizat sub conducerea astronomului italian Alonysius Lilius. Durata anului era de 365 de zile, 5 ore, 49 minute și 12 secunde. Pentru a compensa pentru abaterile acumulate, s-a sărit peste 10 zile din momentul în care a fost adoptat. Adică după 4 octombrie 1582 a urmat 15 octombrie, 4 fiind joi, iar 15, vineri. Lumea catolică a adoptat imediat acest calendar, protestanții însă (Anglia și coloniile sale) nu l-au acceptat decât în 1752.
Calendarul gregorian în România
România a fost una dintre ultimele țări care a adoptat calendarul gregorian, motivul trecerii datorându-se Marii Uniri. Abia atunci s-a pus problema unificării stilului calendaristic deoarece în Transilvania și Bucovina deja era folosit acest calendar în timp ce Basarabia și Regatul României foloseau stilul vechi. Trecerea a avut loc pe data de 1 aprilie, dată care a devenit oficial 14 aprilie.
Ce este anul solar sau anul tropic?
Imaginează-ți că pui o camera de fotografiat în curte și în fiecare zi la aceeași oră fotografiezi poziția soarelui. Ai să observi că în fiecare zi soarele are o poziție puțin diferită. Atunci când soarele ajunge în poziția în care ai făcut prima poză se consideră că a trecut un an solar, sau un an tropic cum mai este numit. Această mișcare a soarelui pe bolta cerească se cheamă analemă.
2020 la noi este 2012 în Ethiopia
Să nu credeți că peste tot pe glob este același an. In Etiopia, o țară din Africa, acum este 2012. Această țară foloseste un calendar solar, care este cu peste 7 ani în urma celui gregorian. In Etiopia anul are 12 lui de cate 30 de zile și o lună de 5 sau 6 zile numită Pagume. Anul acesta Ethiopia o sa faca trecerea in 2013.
Dicționar
ciclu lunar- perioada de timp care îi ia Lunii să facă o rotație completă în jurul Pământului