Primele plante de pe Terra. Când au apărut acestea
Primele plante de pe Terra și-au făcut apariția acum 1,6 miliarde de ani. Un studiu arată că este vorba despre anumiți strămoși ai algelor roșii moderne.
Potrivit BBC, în centrul Indiei s-au găsit fosile ale acestor colonii. Acest lucru a fost descoperit de Therese Sallstedt, din cadrul Muzeului Natural de Istorie din Suedia.
Colegul acesteia, Stefan Bengtson, susține că după structură și morfologie este vorba despre algele roșii, cu toate că fosilele găsite nu mai au deloc ADN, fiind foarte vechi.
Fotosinteza
O analiză a fosilelor a demonstrat că aceste plante erau capabile să realizeze fotosinteză. Stii ce este fotosinteza? ȘTIRI PENTRU COPII iți explică. Fotosinteza este procesul de fixare a dioxidului de carbon din atmosferă de către plantele verzi. Prin fotosinteză plantele ne asigură un aer mai curat.
Înaintea acestei descoperiri, cele mai vechi alge roșii descoperite aveau vechimea de 1,2 miliarde de ani. Ultimele alge roșii cercetate sunt mai vechi cu 400 de milioane de ani, se demonstrează în raportul publicat de PLOS Biology.
Este important de reținut faptul că acestea sunt cele mai vechi plante relativ avansate de pe Pământ. Acum 3,5 miliarde de ani au fost primele semne de viață pe Pământ. Acestea, însă, au fost unicelulare.
Algele roșii (rodofitele) sunt specii primare marine. Unele au trecut în apele dulci, iar altele pe solul umed. Cele mai multe sunt pluricelulare. Puține specii sunt unicelulare (Porphyridium). Numele de ”alge roșii” (care sunt chiar și violacee și chiar verzui) se datorează faptului că, alături de pigmentul Clorofilianm, Carotină și Xantofilă se află pigmentul roșu, numit Ficoeritrină. Acesta predomină și maschează verdele clorofilei.
Dicționar:
Terra: Pământ
Multicelular: alcătuit din mai multe celule
Morfologie: parte a biologiei care studiază forma exterioară și structura internă a organismelor plantelor și animalelor
Fosile: rest ori urnă al unui animal, al unei plante dintr-o epocă geologică anterioare celei prezente și conservată în straturile pământului
Pluricelulare: cu mai multe celule
Unicelulare: cu o singură celulă
ADN: acid dezoxiribonucleic, este molecula cea mai complexă, aflată la baza tuturor formelor organice de pe Pământ