Misteriosul narval – unicornul marin din zona arctică
Narvalul, unicornul marin din zona arctică, este unic dar și foarte greu de studiat, lucru ce îl face foarte interesant, dar și misterios pentru cercetători.
Narvalul este un mamifer marin de mărime medie cunoscut pentru cornul ce îi iese din frunte, asemănător unui unicorn. Habitatul lui arctic și viața lui solitară îl fac și mai misterios. Numele “Narval” provine de la cuvintele scandinave “nar” (cadavru) și “hval” (balena). Motivul acestei denumiri este faptul că pielea gri a narvalului este similară cu cea a unui marinar înecat.
Narvalii masculi adulți ajung la o dimensiune de 4,6 metri și cântăresc aproximativ 1.590 kg. Cornul, care este un dinte lung și ascuțit, crește până la 3 metri, acesta ieșind din gura masculilor. Femelele sunt mai mici decât masculii, ele având o dimensiune de 4 metrii și cântărind 910 kg. Oamenii de știință consideră cornul ca fiind specific masculilor, dar acesta se regăsește și la 15% dintre femele.
Care este scopul cornului?
Unele teorii sugerează că acest corn există pentru a fi o unealtă pentru supraviețuire. Narvalul ar putea să îl folosească pentru a sparge gheața de la suprafață, a vâna alți pești sau pentru a săpa pe fundul mării după hrană. Dar, având în vedere că o mare parte dintre femele nu dețin acest corn, mulți experți cred că este folosit de către masculi pentru a se lupta cu alți masculi pentru împerechere. Un studiu recent însă a descoperit că acest corn este plin de terminații nervoase sensibile care le permite narvalilor să detecteze schimbări în mediul apropiat, precum schimbări de temperatură sau salinitate. Aceste descoperiri sugerează că narvalul folosește cornul și ca un organ senzorial.
Modul de viață al narvalului
Narvalul trăiește de obicei în grupuri de trei până la opt membri, uneori ajungând și la 20. Grupurile mici au tendința de a se uni în timpul perioadei migratoare. Biologii estimează că narvalul trăiește între 30 și 40 de ani. Perioada de gestație a unei femele este de 15 luni. Puiul la naștere are o lungime de 1.5 m și cântărește 82 kg. După naștere puii stau cu mamele lor timp de 20 de luni.
The International Union for Conservation of Nature (IUCN) consideră narvalii ca nefiind în pericol de dispariție. Aceștia estimează ca există aproximativ 123.000 de narvali maturi, divizați în 12 subpopulații în zona arctică.
Dicționar:
solitar- singuratic
salinitate- cantitatea de sare din apă sau sol
IUCN- organizație internațională care are ca scop conservarea naturii