Paula Seling a susținut luni, 23 decembrie, două concerte de colinde la Timișoara. Alături de peste 1.000 de oameni am trăit clipe magice. Sala Filarmoncii Banatul a devenit un loc fermecat. ȘTIRI PENTRU COPII a realizat un interviu exclusiv cu Paula Seling. ”Să nu ne temem de muncă, să nu ne temem de învățat, de citit, de iubit”, a fost sfatul pe care l-a transmis tuturor cititorilor noștri, pentru care a lăsat și un autograf.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce emoții te încearcă acum, când ai concert în primul oraș liber?
Paula Seling: Chiar aseară, fiind 22 decembrie, pentru mine a fost ceva foarte important. Am și cântat ruga lui Vali Sterian pe versurile lui Corneliu Coposu, la Târgu Mureș. Azi este 23 decembrie și am senzația că parcă am renăscut. În istoria noastră post revoluționară, 23 decembrie a fost ca și cum am fi renăscut. Sunt bucuroasă că sunt chiar la Timișoara. Nu puteam să îmi închipui un timing mai bun. Sper din toată inima ca toți timișorenii să primească colindul nostru cu tot sufletul. Cu toată inima și cu toată iubirea cu care l-am pregătit pentru ei. Timișoara înseamnă enorm pentru toată țara.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cânți de la șase ani. Ai fi vrut să copilărești mai mult?
Paula Seling: Am copilărit. Dar am avut și rigoare. E o diferență foarte mare. Am văzut acum un curent în felul în care lumea își educă copiii. Acesta spune ”vai, lăsați copiii să copilărească”. Îi lăsăm să copilărească, dar îi învățăm și ce înseamnă rigoarea, ce înseamnă regulile. Ce înseamnă să se pregătească pentru viață.
Pentru că viața, în sine, nu este doar lapte și miere. Viața înseamnă să ai capacitatea să comanzi minții, sufletului și corpului tău să fie focusate pentru o perioadă de timp pe un anumit scop. Îl ajuți pe copil ca măcar o oră pe zi să se dedice unui anumit scop. Acesta este un sacrificiu care îl face pentru o viață ulterioară.
Consider că decizia părinților mei de a-mi oferi această opțiune muzicală a fost cea mai bună. Dacă nu aș fi urmat pianul, nu aș fi fost la școala de muzică, nu aș fi putut alege această profesie. Vreau să notez faptul că înainte de a ajunge cântăreață, eu am ales o altă variantă pentru mine, cea de jurnalist. Am urmat Școala Superioară de Jurnalistică, pe atunci o școală particulară foarte renumită, cu profesori buni. Faptul că părinții mi-au mai dat această posibilitate, să aleg muzica, pentru mine a fost extraordinar. Am ales muzica și a fost alegerea câștigătoare.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum erai în copilărie? Preferai să cânți sau să te joci?
Paula Seling: Orice copil preferă să se joace. Însă, repet, am avut profesori buni și părinți care au știut cum să mă convingă frumos să studiez. Am avut examene care veneau peste mine. Știam că dacă nu voi performa suficient de bine voi sfârși pe o listă undeva, spre final. A fost o competiție. Și competiția naște genii. Departe de mine gândul că am avut o sclipire în sensul acesta. Dacă părinții mei nu ar fi insistat ca eu să studiez, dacă nu mi-ar fi oferit această posibilitate, nu aș fi avut spiritul competitiv în mine, aș fi fost într-o altă direcție. Și în alt domeniu de activitate.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cine te-a îndrumat către muzică?
Paula Seling: Să știți că în principiu aceasta a fost o alegere pe care nu au făcut-o neapărat ai mei. Deși erau foarte încântați de posibilitatea aceasta. S-a întâmplat când eram la grădiniță. A fost o comisie ce umbla prin școli. Le spunea părinților, în cazul în care copiii aveau aptitudini, că acest copil este bun la muzică. Și a venit această comisie la mine la grădiniță și ne-a testat, atât pe mine, cât și pe fratele meu. Fratele meu era în grupa mare, avea cinci ani, eu aveam patru.
Ne-a testat pe amândoi și le-a spus părinților mei ”acești copii sunt foarte potriviți pentru școala de muzică”. Părinților mei li s-a aprins beculețul atunci. Unchiul meu cânta la taragot, câștiga foarte mulți bani din nunți. Și evident că părinților mei li s-a născut această idee. Și au zis că ”nu ne costă nimic să le oferim posibilitatea de a studia niște instrumente”. Și uite că s-a întâmplat lucrul acesta și îi mulțumesc lui Dumnezeu. Pentru că sigur toate lucrurile acestea se întâmplă pentru că așa vrea Dumnezeu.
ŞTIRI PENTRU COPII: Cine este modelul tău în această industrie?
Paula Seling: Am avut mai multe modele. În momentul în care am început să studiez muzica, unul din modelele mele de studiu a fost Aretha Franklin. Altul a fost Ella Fitzgerald. Din muzica pop cu siguranță Mariah Carey și Celine Dion.
Pe vremuri exista o anumită competiție, pe care nu am înțeles-o niciodată între două voci perfecte de facturi diferite. Două voci de facturi diferite nu se pot compara. Am spus și o mai spun.
Publicul din ziua de astăzi are tendința să compare vocile, dar este o greșeală. Tu ca public nu poți decât să îți asumi un anumit fel de transmisie. Un anumit fel de dăruire și care rezonează cu tine. Nu înseamnă că acela este mai bun și celălalt mai prost. Înseamnă că acela rezonează cu mine și celălalt nu. V-am spus de modelele mele și să nu uităm de Chaka Khan.
ŞTIRI PENTRU COPII: Ce sfaturi le dai celor ce doresc să profeseze în acest domeniu?
Paula Seling: Să fie sinceri cu ei înșiși. Există atâtea clișee în muzica românească și în muzica mondială. Clișee care te modelează într-un patent. Te pun să fii pătrat sau cerc într-o lume a pătratelor și a cercurilor, dar mai există atâtea forme. Tu poți să fii o stea cu infinite colțuri, să fii cu totul altfel de transmițător de substanță. Un artist este un transmițător de sentimente și de bucurie. Sfatul meu este să fiți sinceri și să vă găsiți ceea ce vă face fericiți.
ŞTIRI PENTRU COPII: În final te rugăm să le transmiți un mesaj cititorilor și tuturor celor care ne urmăresc.
Paula Seling: Le transmit să înțeleagă că lumea asta nu este făcută doar din joacă. Este o lume în care trebuie să îți asumi anumite lucruri pe care ești nevoit să le faci. Ca adult, dar și ca un copil, ești nevoit să faci anumite lucruri.
Ele te vor duce către un scop final ce îți va da o grămadă de satisfacții. Să nu ne temem de muncă, să nu ne temem de învățat, de citit, de iubit. A iubi este un lucru care se învață, credeți-mă. A iubi ceva este un lucru pe care îl înveți în timp.
Dragi prieteni, dragi copii, vă pot spune că este atât de frumos să parcurgi un drum în ascensiune. Chiar și un moment dacă te oprești la mijlocul ”pantei” și vezi ce mult ai avansat. Această ”pantă” se face cu perseverență, cu studiu, cu multă dăruire. Acesta este sfatul meu. Și pentru că suntem în prag de sărbătoare vă urez Crăciun fericit, Sărbători fericite. Un an nou excepțional, plin de dăruirea voastră. Succes!
Timing: din limba engleza, cronometrare
Rigoare: severitate
Focusat: concentrat
A implementa: a pune în funcțiune
Interviu realizat de Laura Moldovan și Mădălina Liedl