Elevii de liceu experimentează modificarea genetică. Aflați ce e BioCoderDojo
Un grup de timișoreni, copii de liceu, experimentează modificarea genetică. Ei fac parte dinBioCoderDojo și s-au calificat la ICCET. ICCET este competiția de inginerie și inovare tehnică pentru tineri.ȘTIRI PENTRU COPII a avut ocazia să cunoască o echipă de elevi minunați – „maeștri” în ale biologiei și informaticii. Se ajută reciproc și se învață unii pe alții. Copiii s-au autodepășit și, după multă muncă, s-au calificat la competiție.
Sergiu Micorici, elev și, totodată, unul dintre fondatorii BioCoderDojo, ne-a povestit câte puțin despre ceea ce face.
„Mișcarea BioCoderDojo a pornit ca un context pentru elevii pasionați de biologie și informatică. Să aibă unde să își manifeste creativitatea și dorința în domeniile acestea. Au acces și elevii care sunt strict pe bio sau pe info dar care vor să-și dezvolte capacități și în alte domenii. Se merge foarte mult pe interdisciplinaritate, adică avem și informatică și biologie și chimie, mai multe materii cu care lucrăm. Avem sesiuni săptămânale pe care le ținem de obicei sâmbăta. La ficare din sesiuni avem o temă, de exemplu mutațiile, sau vizite diverse. Acum am rărit sesiunile pentru că tragem foarte tare cu lucrul pentru concursul care se apropie”, a spus Sergiu.
Sergiu Micorici, Lucas Miskolczi, Diana Poenaru, Mihai Frăcea, Raluca Bozan, Eric Boros și Alexia Vîrgă sunt elevi ai claselor a X-a și a XI-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” și la Colegiul Național Bănățean din Timișoara. Ei sunt cei care s-au calificat la competiția de inginerie și inovare tehnică pentru tineri, ICCET, organizată la Moscova.
După cum spun ei, sunt singura echipă din România ajunsă la Moscova. S-au calificat în faza finală, unde „luptă” cu încă 10 echipe.
„Radu (Radu Ticiu – coordonatorul priectului, n.r.) a fost cel care ne-a informat despre concurs și ne-a transmis celor din BioCoderDojo invitația, informația. Cei care au fost interesați și au dorit să se implice au fost selectați. Noi, cei care suntem aici, ne-am calificat în urma acelei selecții. Am făcut o mică selecție cu cei din cadrul BioCoderDojo și am ajuns la grupul la care suntem acum. În perioada august – septembrie am muncit în vederea calificării la faza finală, care va avea loc la Moscova, luna aceasta”, explică Alexia.
Proiectul
„Cerința a constat în abordarea pe două planuri a unei probleme. Identificare unei secvențe din genomul din ADN-ul unei bacterii care are ca scop evitarea anumitor caracteristici ale ADN-ului”, ne-a povestit Sergiu.
”Noi a trebuit să găsim secvența care permite editarea de gene. Cum am făcut asta: am avut două parți, partea de informatică și partea de laborator, in vitro. La partea de informatică am scris niște script-uri, niște algoritmi în Python, cum am spus că facem la BioCoderDojo. Și la partea de in vitro, de laborator, a trebuit să scriem protocoale, să facem experimentele. Problema a fost că noi nu am avut experiență în laborator și nu am avut nici experiență să lucrăm în informatica aceasta nouă – bio-informatica. Am reușit, cu multă cercetare, cu mult citit pe internet despre acest domeniu, să facem algoritmi proprii și protocoale de laboratoare proprii, să aducem ceva nou. Și pe lângă toate astea am adus și ceva inovativ”, arată Alexia.
Raluca ne-a povestit că primul lucru pe care l-au făcut a fost să se familiarizeze cu conceptul, pe care îl compară cu o foarfecă: ”Funcționează ca o foarfecă cu GPS pentru genomul uman. Adică găsește locul unde se potrivește coordonata GPS-ului. Acolo taie și poate să modifice, să șteargă sau să adauge alte secvențe din acel ADN”.
Copiii învață alți copii
„Am lucrat și cu participanți mai tineri decât noi. Copii de clasa a VI-a, a VII-a, a VIII-a. Elevi care nu au nicio legătură cu subiectele acestea – nici nu informatica, nici cu biologia. Biologia, mai exact genetica, cu care lucrăm noi, se studiază abia în clasa a IX-a. Am reușit să expunem materia aceasta foarte complicată de la școală inclusiv copiilor din clase mai mici, care au înțeles și au fost foarte receptivi”, au mai arătat interlocutorii noștri.
Programul BioCoderDojo Timișoara a fost inițiat de Radu Ticiu, profesoara de biologie Rodica Beicu, expertul în management organizațional Dorel Deaconescu și Sergiu Micorici, unul dintre elevii care participă la concurs.