În fiecare săptămână, toată lumea așteaptă ziua de vineri. Știm că după ea urmează acele zile libere în care nu mai trebuie să mergem la școală sau la serviciu. Însă, nu mai pare un motiv de bucurie dacă ziua de vineri se nimerește să fie a 13-a zi din lună. De ce vineri 13 este considerată zi cu ghinion?
Dacă vă vine sau nu să credeți, această dată aduce pierderi uriașe pentru antreprenori. Vorbim de sume între 700 și 800 de milioane de dolari. Probabil vă întrebați de ce și cum este posibil să pierzi atâția bani într-o singură zi. Ei bine, mulți anteprenori refuză să călătorească cu avionul în această zi și astfel ei amână întâlniri importante de afaceri. Multă lume evită în această zi tot ce ține de numărul 13. De exemplu: numărul camerelor de spital, porțile de la aeroport, al 13-lea etaj al unei clădiri etc.
Toată povestea cu vineri 13 pare să fi pornit de la un roman scris de Thomas W. Lawson. El a fost un finanțist și speculator de bursă. Oamenii îl mai numeau și „regele cuprului”. Romanul intitulat „Vineri, treisprezece” a fost publicat în anul 1907 și a avut un real succes datorită publicității agresive.
Această superstiție ne afectează fără să vrem
Conform Institutului pentru Fobii și Centrului de Management al Stress-ului milioane de americani sunt afectați de această zi, vineri 13. Apropo de fobii, ȘTIRI PENTRU COPII scrie în fiecare săptămână, marțea, despre câte o fobie. Puteți afla lucruri interesante. Jane Risen, cercetător al Universității Chicago Booth School of Business a studiat acest fenomen. Ea a descoperit că această superstiție îi afectează chiar și pe cei care nu cred în ea.
„Chiar dacă ei se comportă ca şi cum nu cred, doar faptul că ideea că vineri 13 este cunoscută drept eveniment cultural, reprezintă o posibilitate. Când altceva remarcabil are loc într-o anumită dată, tindem să observăm. Asta aduce ceva mai mult combustibil intuiţiei şi o face să fie luată drept adevăr, chiar dacă e recunoscută ca fiind ceva fals”, a declarat Jane Risen.
Cercetătoarea a descoperit și faptul că oamenii au un obicei atunci când le e frică că s-ar putea întâmpla ceva. Este vorba despre bătutul în lemn, obicei pe care îl avem și noi românii. „Am descoperit că oamenii care cobesc nu mai consideră că acel lucru se va întâmpla dacă ei bat în lemn, de exemplu. Aşa că acest ritual pare să îi ajute să scape de îngrijorări”, a mai spus cercetătoarea.