Fobia despre care vom vorbi în această săptămână este fobia socială. Ea este o frică irațională (ilogică) de diverse situații din mediul social. Aici vorbim despre diverse frici cum ar fi frica de a vorbi în public sau de a mânca în public. Tot aici intră și frica de a discuta cu oamenii, de a cere informații sau de a scrie în public etc.
Cei care au această fobie se confruntă cu frica constantă de a nu crea o impresie negativă despre lor înșiși. Fobia socială afectează semnificativ viața persoanei în cauză. Acești oameni au puțini prieteni și se simt în permanență nesiguri. De asemenea, atingerea obiectivelor la școală, serviciu sau chiar în familie sunt mai greu de realizat.
Acest tip de fobie apare de regulă în adolescență. Simptomele fobiei sociale sunt de trei tipuri: la nivel emoțional, comportamental și simptome fizice. La nivel emoțional, persoanele cu fobie socială prezintă o frică puternică atunci când stau în preajma unor oameni necunoscuți. Le este frică că cei din jur ar putea să le vadă simptomele. Totodată, se tem de situațiile în care ar putea fi umiliți sau judecați. Pe plan comportamental, cei în cauză evită să fie în centrul atenției. Acest lucru poate duce la ratarea unor oportunități de dezvoltare personală. Tot la nivel comportamental, persoanele cu fobie socială evită contactul vizual. Simptomele fizice pot fi următoarele: transpirația palmelor, tremurat, frisoane, dureri de stomac, greață, voce tremurată, palpitații, gură uscată.
Cauzele fobiei sociale
Fiecare afecțiune de acest gen are o cauză de unde a plecat. În ceea ce privește acestă fobie, cauzele pot fi biologice, de mediu sau psihologice. Fobia socială poate fi preluată în cadrul familiei sau poate fi moștenită de la cineva, deși asta nu este o regulă. Mircea Dragu, psiholog, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII faptul că nu este obligatoriu ca fobia să se transmită genetic. Puteți citi întreaga declarație aici. La nivel cerebral, fobia socială este asociată cu o activitate crescută a amigdalei (zona creierului responsabilă cu reacția de frică). Cauzele de mediu se referă la experiențe sociale negative. De exemplu: tachinare, abuzuri, probleme în familie, incidente jenante în public etc. Abilitățile sociale slab dezvoltate sau dificultatea de a rezolva probleme pot fi unele din cauzele psihologice ale fobiei sociale. La fel ca majoritatea fobiilor și fobia socială poate fi tratată, iar primul pas este de a merge la psiholog.