Albastrul clasic este culoarea anului 2020. Culoarea a fost aleasă de Pantone, institutul care stabilește tendințele în domeniu.
Pantone 19-4052, albastru clasic, este o culoare fără vârstă, elegantă prin simplitate. Sugerând cerul la amurg, culoarea subliniază dorinţa pentru stabilitate, este explicaţia specialiştilor Pantone.
Albastru este culoarea cerului și, cel mai adesea, simbolul a tot ce ține de spiritualitate. Spre deosebire de roșu, albastrul dă impresia de rece și predispune la meditație. În Egiptul Antic, albastru era culoarea asociată cu Zeul Cerului, Ammon.
Ochiul uman percepe ca albastră orice suprafață care are lungimea de undă de 420-495 de nanometri. Albastrul are unda cea mai scurtă dintre culorile primare, fiind perceput ca fiind cea mai ”rece” culoare. La polul opus stă roșul, cea mai ”caldă” culoare, cu cea mai întinsă lungime de undă, notează Print România.
Efectul psiho-fiziologic de cald ori rece este dat de faptul că prin intermediul retinei care percepe culoarea ni se influențează pulsul. Culorile calde îl cresc puțin, iar cele reci îl scad. Astfel ni se creează senzația de încălzire ori răcorire, de energizare sau de relaxare.
Albastrul, culoarea eleganței, simplității, profunzimii și încrederii
Experți în domeniu, reprezentanții Pantone, au ales culoarea albastru clasic din mai multe motive. Culoarea exprimă eleganța prin simplitate, profunzime și încredere care sunt atât de necesare în prezent. Albastrul este considerat o nuanță odihnitoare. Atunci când o purtăm avem sentimentul de liniște și pace, iar optimismul ne este încurajat.
Directorul Pantone, Leatrice Eiseman, a explicat morivul pentru care albastrul clasic a devenit culoarea anului: ”Trecem printr-o perioadă în care avem nevoie de încredere și de sentimentul de siguranță. Nuanța Pantone Classic Blue 19-4052 exprimă această idee de constanță, este o culoare pe care ne putem baza oricând. Albastrul clasic ne ancorează în realitate. Este o nuanță care evocă libertatea cerului și care ne provoacă să ne deschidem perspectivele către noi orizonturi și să comunicăm”.
Ce este Pantone
Pantone este un sistem standard de reproducere a culorilor. Este utilizat în toată lumea în domenii precum industria tipografică, a țesăturilor, a materialelor plastice, a metalelor și a vopselelor. Fiecare culoare și fiecare nuanță are propriul cod.
Pantone a fost înființat în 1962 de Lawrence Herbert, ca o mică firmă, specializată în realizarea cărților de vizită color pentru companiile de produse cosmetice. În timp, a ajuns instituția de referință în comeniul culorilor. De două decenii, Pantone alege culoarea anului următor. Living Coral, a fost culoarea anului. Este o nuanță de portocaliu-piersică ușor aurie, care emană optimism.
Procesul de selecție a culorii presupune analiza atentă a trendurilor. Pentru alegerea ei, se iau în calcul mai multe elemente dintr-o serie largă de surse. Elementele sunt industria de entertaiment/film, artă, destinații celebre de călătorie și chiar și condiția socio-economică actuală.
ȘTIRI PENTRU COPII iubește albastrul. Este culoarea preferată a elefantului Toyo.
Curiozitățile albastrului
Până în Antichitatea timpurie, omul se pare că nu a cunoscut culoarea albastru. Potrivit unor cercetări recente, oamenii preistoriei nu percepeau toate culorile, ci numai negru, alb, roșu, iar mai târziu galben și verde, albastrul fiindu-le necunoscut. Nu se știe când a început omenirea să perceapă și să conștientizeze culoarea albastru și unde au apărut primele mențiuni. Noțiunea de albastru nu exista nici în momentul scrierii principaleleor cărți religioase ale lumii, Biblia și Coranul.
În Evul Mediu, albastrul a fost culoarea imperială. Era cea mai scumpă culoare din epocă, fiind foarte greu de obținut, astfel că și-o permiteau numai oamenii bogați.
În țara noastră e celebră nuanța albastrului de Voroneț, în care sunt pictate mai multe obiective vechi de sute de ani din zona Moldovei, mai ales.
Dar cel mai interesant lucru legat de culoarea albastru în natură are legătură cu o anume specie de păsări. În Nouă Guinee și Australia sunt răspândite 20 de specii de păsări de umbrar (familia Ptilorhynchidae). Acestea se remarcă prin faptul că își fac adăposturi elaborate, pe care masculii le decorează cu tot ce găsesc de culoare albastră: flori, pene, cochilii de melci, pietricele și diferite materiale colorate divers (capace sau jucării din plastic, bețișoare, pixuri, hârtie, textile, etc).
Dicționar
A predispune: a crea cuiva o anumită dispoziție, stare de spirit, a dispune la ceva
Meditație: cugetare adâncă
A dematerializa: pierdere a caracterului material
Lungimea de undă: distanța dintre două puncte succesive ale unei unde, în care oscilația are aceeași fază
Retină: membrană internă nervoasă a ochiului, alcătuită din mai multe straturi de celule, pe care se formează imaginea vizuală
Puls: mișcare fiziologică ritmică de dilatare și de contractare a pereților arterelor, determinată de creșterea volumului de sânge pompat de inimă
Nanometru: unitate de lungime egală cu a miliarda parte dintr-un metru
Entertaiment: din limba engleză, distracție, spectacol, delectare, petrecere