Copiii cer autorităților educație pentru sănătate și acces la servicii de sănătate mintală și sănătatea reproducerii. Adolescenții raportează o scădere a satisfacției față de viață și o deteriorare a stării generale de sănătate mintală. Problemele legate de adicții, sănătatea relațiilor și grija față de mediu sunt printre prioritățile lor .
Copiii reuniți la cea de-a 25-a ediție a Forumului Național al Copiilor au dezbătut cu prioritate aspecte care afectează sănătatea lor fizică și mintală, cu consecințe asupra dezvoltării emoționale și sociale. Totodată, ei au formulat o serie de recomandări urgente, adresate autorităților, principala fiind accesul la educație pentru sănătate pentru toți copiii – un curriculum și conținuturi bazate pe informații validate științific, predate într-un mod prietenos, utilizând limbajul adaptat fiecărei vârste, de către specialiști pregătiți.
Cei 100 de copii din București și 14 județe (Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Timiș, Vaslui și Vrancea), care s-au reunit, în perioada 26-30 mai la cea de-a 25-a ediție a Forumului Național al Copiilor, au pus în dezbatere teme pe care le consideră prioritare:
Solicităm introducerea educației pentru sănătate în programa școlară, predată constant și adaptată etapelor de vârstă.
Vrem să învățăm cum să avem grijă de corpul și mintea noastră, pentru a lua decizii sigure și sănătoase pentru noi și cei din jur. Aceasta ar consolida și încrederea părinților în rolul educației.
Propunem ca această materie ”Educație pentru Sănătate” să includă informații despre sănătatea emoțională și mintală, prevenirea adicțiilor și promovarea comportamentelor sănătoase, sănătate reproductivă, precum și educație ecologică.
Cerem măsuri concrete și accesibile pentru susținerea sănătății mintale a elevilor. Vrem o aplicație online care să centralizeze toți psihoterapeuții afiliați CNAS, pentru a facilita accesul gratuit la servicii psihologice.
Solicităm creșterea numărului de specialiști în școli (un consilier la 250 de elevi și un psiholog la 500), eliminarea obligativității acordului parental pentru consiliere psihologică începând cu 15 ani și instruirea diriginților pentru a acorda primul ajutor psihologic.
De asemenea, dorim evaluarea anuală a cadrelor didactice și consilierilor de către psihologi clinicieni, introducerea unui sistem anonim de feedback al elevilor și monitorizarea continuă, transparentă, a programelor de sănătate mintală, pentru intervenții adaptate nevoilor reale.
Cerem măsuri reale și eficiente pentru prevenirea și combaterea adicțiilor în rândul tinerilor.
Vrem grupuri de suport în școli, conduse de specialiști, unde să putem discuta deschis și primi ajutor.
Solicităm o linie telefonică anonimă pentru raportarea distribuitorilor de substanțe, fără repercusiuni, și dezincriminarea minorilor consumatori, cu obligativitatea de a urma un tratament specific, subvenționat de către stat.
Avem nevoie de centre specializate pentru reabilitarea minorilor în fiecare județ.
Vrem reguli mai stricte pentru vânzarea de alcool și tutun minorilor, precum și protecție online prin restricționarea conținutului nociv și a algoritmilor care ne pot influența negativ.
Cerem ca educația sexuală să fie accesibilă tuturor elevilor, adaptată vârstei, bazată pe știință și fără condiționarea acordului parental. Vrem profesori pregătiți, ghiduri clare din partea ministerelor, un site oficial cu informații și consiliere online, precum și implicarea specialiștilor. Solicităm acces gratuit în școli la produse de igienă intimă și metode contraceptive, alături de consiliere adecvată. Propunem înființarea unor centre de sănătate reproductivă pentru tineri, care să ofere sprijin complet, și garantarea accesului la servicii medicale fără bariere religioase sau administrative, inclusiv în zonele rurale.
Cerem acțiuni ferme împotriva schimbărilor climatice, începând cu reducerea poluării aerului cu 50% până în 2030 și tranziția către energie curată și transport electric.
Vrem o „Săptămână Verde” practică și relevantă în școli, cu implicarea elevilor și formarea de ambasadori de mediu.
Solicităm introducerea de cursuri pentru meserii verzi, modernizarea școlilor și grădinițelor pentru a deveni clădiri neutre din punct de vedere al emisiilor CO2, dotarea tuturor clădirilor publice cu panouri solare.
Susținem sancționarea reală a poluatorilor și reinvestirea fondurilor în soluții durabile.
Ne dorim și extinderea spațiilor verzi cu 20% până în 2030, printr-un efort comun al autorităților, ONG-urilor și cetățenilor, coordonat digital și cu participarea activă a copiilor și tinerilor.
Recomandările pe larg pot fi consultate pe site-ul Salvați Copiii, la secțiunea Publicații, AICI. https://www.salvaticopiii.ro/afla-mai-multe/publicatii