Cu prilejul celei de-a 21-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor, programată a se desfășura în data de 17 mai 2025, mai multe muzee din țară vă alteaptă cu program prelungit. La multe dintre ele accesul e gratuit.
Publicul este invitat să viziteze până la ora 22.00, Târgul Meșterilor Populari, eveniment în aer liber organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, pe esplanada Palatului Culturii, în perioada 16 – 18 mai.
Noaptea Muzeelor suscită an de an interesul publicului, motiv pentru care echipa muzeală propune și de această dată program prelungit pentru cea de-a doua zi a Târgului, astfel încât iubitorii de civilizație tradițională să poată intra în contact cu meșterii participanți, atent selecționați de specialiști.
În același context, sălile reprezentative din Palatul Culturii vor fi deschise spre vizitare până la ora 23.00, în baza biletului ce poate fi achiziționat exclusiv online, la prețul de 20 Ron/ persoană, accesând link-ul: https://muzeu.ro/museums/tur-hol-de-onoare-palatul-culturii-iasi
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal vă invită sâmbătă, 17 mai 2025, de la ora 21:00, în amfiteatrul muzeului (Str. Armatei Române nr. 1/A), la o întâlnire cu Trupa Taxi, în cadrul Nopții Europene a Muzeelor, ediția 2025. Fondată în 1999 și condusă de Dan Teodorescu – compozitor, textier și vocalist – trupa Taxi s-a evidențiat prin melodii care îmbină elemente sociale, politice și de dragoste, toate presărate cu o doză generoasă de umor și ironie, devenite marca distinctivă a formației.
Combinând mesaje sociale cu balade romantice și piese despre problemele de cuplu, Dan Teodorescu și colegii săi vă vor purta într-o călătorie printre hituri care au bucurat generații întregi, precum „Criogenia salvează România”, „Jumătatea mea”, „Mi-e dor și doare”, „Cele două cuvinte” sau „Stelele care cad”. Intrarea este liberă.
De Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 17 mai 2025, între orele 12:00 și 22:00, Muzeul Hărților vă propune o explorare creativă a spațiului interior și a grădinii, pentru a vă bucura de hărți, artă contemporană și jazz. Accesul este liber. Descoperiți expunerea permanentă și cea mai veche hartă, care anul acesta împlinește 500 de ani, dar și cele mai recente inițiative ale muzeului: grădina amenajată în cadrul proiectului „Grădina Comunitară de la Muzeul Hărților” derulat de Cătălina Bolozan de la Club Clorofila, precum și expoziția temporară de artă textilă „Geografii Imaginare” semnată de artista Miruna Hașegan. La finalul serii, vă invităm pe terasa din spatele muzeului la un concert susținut de Trio-ul de jazz al Filarmonicii din Pitești, realizat în parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.
12:00-20:00 – Vizitare expunere permanentă și expoziție temporară
17:00-18:00 – Tur ghidat în grădină cu Cătălina Bolozan (Club Clorofila)
20:00-21:00 – Concert Trio-ul de jazz al Filarmonicii din Pitești (Petrică Andrei – pian, Ciprian Pop – chitară și Paul Luculescu percuție)
20:00-21:30 – Vizitare expoziție temporară
Duminică 18 mai, muzeul este deschis în intervalul 10:00-18:00, cu vizitare în baza biletului de acces.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită la o ediție specială a Nopții Europene a Muzeelor, sâmbătă, 17 mai 2025, între orele 17:00 – 23:00. Programul din această seară include expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și detectare a liliecilor în curtea muzeului, proiecții de film oferite de Digi World, momente artistice susținute de două coruri ale Liceului Teoretic „Marin Preda” și observații astronomice în parteneriat cu echipa astROmania. În cursul zilei de sâmbătă, 17 mai, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va fi deschis între orele 10:00 – 15:00.
Programul special al Nopții Europene a Muzeelor de la Antipa va începe sâmbătă, 17 mai 2025, la ora 17:00 și se va termina la ora 23:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator). În cadrul acestui eveniment, accesul publicului în expoziția permanentă a Muzeului va fi gratuit.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, sărbătorită anual, la nivel mondial, în data de 18 mai, Muzeul Național de Artă Timișoara, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Timiș, oferă acces gratuit vizitatorilor în weekendul 17 – 18 mai 2025.
Inițiată de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) în anul 1977, Ziua Internațională a Muzeelor a fost creată cu scopul de a atrage atenția publicului asupra rolului important pe care muzeele îl joacă în dezvoltarea societății, ca spații de educație, dialog, de conservare și promovare a patrimoniului cultural.
Muzeul Național de Artă Timișoara susține această inițiativă printr-un program de două zile, cu acces gratuit pentru toate categoriile de public. Participarea la actul de cultură trebuie să fie accesibilă tuturor, iar muzeul – un loc unde fiecare persoană, indiferent de vârstă, statut sau pregătire, să se poate simți binevenită și reprezentată.
Vizitatorii sunt invitați să (re)descopere gratuit cele cinci expoziții temporare: „Cerul, Pământul și Cuvântul. O retrospectivă Virginia Baz Baroiu”, „Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1966–1981)”, „145 de ani de relații diplomatice bilaterale dintre România și Italia”, „Bufetul Simțurilor @ Galeria ARCADA” și „MUNDUS – Doru Tulcan. Expoziție de fotografie și film, 1981–2024”. De asemenea, în circuitul muzeal pot fi vizitate și expozițiile permanente: „Corneliu Baba – O privire de aproape”, „Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească – Dialoguri multiculturale secolele XVII–XX”, respectiv „Artă Europeană – Fondul Ormos Zsigmond, secolele XV–XVIII”.
Accesul publicului va fi gratuit în ambele zile, între orele 13:00 și 21:00.
Art Safari organizează o întâlnire specială cu Tonitza, Luchian, Pallady, Maxy, Ghenie și alte nume sonore ale artei românești, în weekendul 17-18 mai, cu ocazia evenimentului european Noaptea Muzeelor. Expoziția cu lucrări de artă în valoare totală de 1 milion de euro adunate din colecții private poate fi admirată doar până la data de 25 mai, la Palatul Dacia-România, din str. Lipscani nr. 18-20.
Totodată, Art Safari are un program special de vizitare și reduceri de 50% la bilete, exclusiv în acest weekend. Sâmbătă, 17 mai, va fi deschis între 12:00 și 00:00, iar duminică, 18 mai, programul de vizitare va fi cel normal, în intervalul 12:00-21:00. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Dependent de Artă by Artmark, cel mai mare magazin de artă din România.
LOCURI DE POVESTE. Capela Sixtină – Locul care te lasă fără cuvinte