Ce se întâmplă cu IQ-ul copiilor care joacă jocuri video. Cercetare de ultimă oră
Un studiu recent arată că între jocurile video și IQ-ul copiilor există o legătură neașteptată. În timp ce majoritatea consideră că sunt nepotrivite, cercetătorii au descoperit că acestea favorizează și duc la o creștere a inteligenței în rândul celor mici.
Noua cercetare contrazice ideea că jocurile video sunt dăunătoare pentru mințile tinere. Ba din contră, s-a demonstrat că cei care au această activitate în rutină au un nivel mai crescut al IQ-ului. Cercetătorii din Olanda, Germania și Suedia au explicat că „mediile digitale definesc copilăria modernă, dar efectele lor cognitive sunt încă neclare și intens dezbătute”. În studiul lor, au folosit date genetice pentru a clarifica relațiile cauzale și pentru a corecta influențele neobservate ale predispozițiilor genetice. Potrivit sciencealert.com, ei au analizat datele a 9.855 de copii din studiul ABCD din Statele Unite, cu vârste de 9-10 ani. Aceștia au raportat că, în medie, petrec 2,5 ore pe zi uitându-și la TV sau vizionând videoclipuri online, 1 oră jucându-se și jumătate de oră socializând online.
După doi ani, cercetătorii au revizuit datele a mai mult de 5.000 dintre acești copii. Cei care petreceau mai mult timp jucându-se decât media grupului au avut o creștere a IQ-ului cu 2,5 puncte mai mare decât creșterea medie a celorlalți copii.
Beneficiile jocurilor video
Creșterea IQ-ului a fost măsurată în funcție de performanțele copiilor la sarcini care implicau înțelegerea textelor, procesarea vizual-spațială și teste care evaluau memoria, gândirea flexibilă și autocontrolul. Deși studiul s-a concentrat doar pe copii din SUA și nu a diferențiat tipurile de jocuri video (mobil versus consolă), rezultatele sunt valoroase și susțin ideea că inteligența nu este o trăsătură fixă, ci poate fi influențată de factori precum jocurile video.
Cu alte cuvinte, jocurile video le aduc copiilor câteva beneficii. Printre ele se numără capacitatea de a înțelege și procesa mai bine texte, abilități mai bune de citire, precum și abilități mai dezvoltate de înțelegere a relațiilor spațiale între obiecte. În plus, jocurile video îmbunătățesc memoria, îi ajută pe copii să fie mai flexibili, să se adapteze rapid la noi informații sau schimbări și sprijină dezvoltarea autocontrolului.