Secretul mirosului de ploaie. Nu doar oamenii îl adoră
Fie că stai la oraș sau la sat, ai simțit cel puțin o dată acel miros proaspăt și plăcut care apare după ploaie. Ei bine, acesta are o denumire. Se numește petrichor și nu este îndrăgit doar de oameni. Secretul mirosului de ploaie poartă numele de geosmin, o substanță produsă de anumite bacterii.
Acel miros specific apare atunci când picăturile de apă ating solul uscat. Aroma specifică vine de la o substanță numită geosmin, produsă de anumite bacterii, în special din genul Streptomyces. Aceste bacterii eliberează acea substanță atunci când mor, iar multe vietăți, inclusiv oamenii, sunt foarte sensibile la acest miros.
O echipă internațională de cercetători a încercat să afle dacă această substanță are un rol special în ecosistemele din sol, iar studiul a fost publicat în revista Nature, potrivit sciencealert.com. În urma experimentelor, oamenii de știință au descoperit că mirosul de geosmin atrage în mod special niște mici vietăți numite springtails (Collembola), niște artropode minuscule care trăiesc în sol și printre frunzele căzute. Acestea pot detecta geosminul și sunt atrase de bacteriile Streptomyces, cu care se și hrănesc.
De ce se vor să fie mâncate
Poate vi se pare ciudat că bacteriile, prin substanța pe care o emană, se pun „pe tavă” pentru a fi mâncate de artropode. Ei bine, fac asta pentru a supraviețui și pentru a se răspândi. La fel ca ciupercile, bacteriile Streptomyces se reproduc prin spori. Pentru a ajunge în alte locuri, au nevoie de un „ajutor” care să le transporte sporii. Aici intervin artropodele springtails. Când aceste vietăți se hrănesc cu bacteriile, ele răspândesc sporii prin excremente și prin particulele care rămân lipite de corpul lor. Astfel, bacteriile reușesc să se extindă în mediu.
Așadar, data viitoare când simți mirosul ploii, amintește-ți că de fapt asişti la un întreg proces natural, în care bacteriile atrag creaturi din sol pentru a-și continua ciclul vieții.