Centru de zi de prevenire a separării copilului de familie. Câți copii sunt afectați de sărăcie
Dintre cei aproximativ 1.360.000 de copii din România afectați de sărăcia severă, care duce la marginalizarea socio-educațională, la acces inegal la servicii de sănătate și alte servicii sociale, doar 27.298 de copii beneficiau, la finalul lunii septembrie 2024, de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării copilului de familie, potrivit datelor ANPDCA. Numărul serviciilor de prevenire a separării copilului de familie, precum centrele de zi, este insuficient în raport cu nevoia reală. Conform datelor Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, la începutul anului 2025 în România funcționau 724 de centre de zi pentru copii, dintre care 360 publice.
În perioada iunie – august 2024, Salvați Copiii România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 și cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, a realizat o analiză detaliată a nevoilor sociale ale copiilor vulnerabili din Sectorul 3. În acea perioadă au fost identificați 554 de copii aflați în situație de risc de separare de familie. Dintre aceștia, aproximativ 60% – adică 332 de copii – trăiesc în condiții de sărăcie extremă, un factor care le reduce considerabil șansele de a rămâne alături de familie și de a beneficia de un mediu stabil și sigur.
Patru tipuri majore de nevoi
Sprijin psiho-social pentru copiii expuși riscului de separare,
Sprijin socio-educațional, pentru prevenirea abandonului școlar și facilitarea dezvoltării armonioase,
Asistență materială pentru copii și familiile lor, inclusiv pentru accesarea altor servicii esențiale,
Consiliere și educație parentală pentru părinți sau îngrijitori.
Prevenirea separării copiilor prin servicii comunitare integrate
Karina locuiește împreună cu tatăl și cu cele 2 surori mai mici, într-o garsonieră din Sectorul 3. Mama a murit în urmă cu puțin timp, iar de atunci tatăl se luptă singur să le ofere copiilor tot ce au nevoie. Lucrează cu ziua, când găsește ceva de muncă, însă venitul este instabil și abia reușește să acopere chiria și cheltuielile de bază. Pentru Karina, școala este importantă – învață bine și își dorește să devină profesoară. Însă, de multe ori merge la școală fără să fi mâncat și cu caiete împrumutate de la colegi.
Pentru Karina și alți copii aflați în situații asemănătoare, Salvați Copiii, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 și cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, a demarat proiectul Prevenirea separării copiilor prin servicii comunitare integrate – Centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți, ID 333870, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027 (PIDS).
„Copiii expuși riscului de separare de familie din cauza sărăciei trăiesc într-o realitate dureroasă, în care lipsurile materiale pot însemna abandon școlar, lipsă de îngrijire medicală sau izolare socială. Este esențial ca autoritățile să investească în servicii integrate de sprijin – de la consiliere psihologică, până la sprijin educațional și material pentru întreaga familie. Doar prin intervenții susținute și colaborare instituțională putem preveni destrămarea familiilor și le putem oferi copiilor șansa la un viitor sigur și demn.”, a argumentat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Mediu sigur și stabil penru copii
Intervențiile propuse în cadrul proiectului urmăresc creșterea accesului la servicii comunitare pentru copiii și familiile care trăiesc în sărăcie, precum și pentru copiii din sistemul de protecţie specială din Sectorul 3 al Municipiului București, în vederea prevenirii separării copiilor de familie, reducerii numărului intrărilor în sistemul de protecție specială și reintegrării în familie a copiilor pentru care este deja instituită o măsură de protecție specială. Proiectul susține dezvoltarea copiilor într-un mediu sigur și stabil, iar intervențiile vizează nu doar sprijinirea copiilor, ci și întărirea rețelei de suport pentru părinți, contribuind astfel la reducerea vulnerabilităților familiale pe termen lung.
În absența unor servicii adecvate de prevenire a separării, o parte semnificativă a copiilor ajunge în sistemul de protecție specială. Riscul separării copiilor de familie rămâne ridicat, având în vedere că, pe lângă factori precum neglijarea, abuzul sau exploatarea, cele mai frecvente cauze ale separării sunt de natură socială. Sărăcia extremă, condițiile de locuire precare, familiile dezorganizate și situațiile în care părinții sunt minori contribuie semnificativ la vulnerabilitatea copiilor, amplificând riscul de instituționalizare sau de îndepărtare de mediul familial.
Obiectivul general al proiectului
Creșterea accesului la servicii comunitare pentru copiii și familiile care trăiesc în sărăcie din sectorul 3 al Municipiului București în vederea prevenirii separării copiilor de familie.
Grupul țintă este format din 270 copii din sectorul 3 al Municipiului București, inclusiv din grupuri defavorizate (min. 27 de copii romi beneficiari de servicii de sprijin) care trăiesc în sărăcie, aflați în risc de separare de familie, pentru care vor fi implementate măsuri de sprijin în vederea prevenirii separării de familie.
Activități principale și rezultate așteptate
Vor fi asigurate servicii de identificare, monitorizare și evaluare a 270 de copii aflați în situație de risc de separare de familie din sector 3.
Vor fi furnizate servicii de sprijin pentru 270 de copii în vederea prevenirii riscului de separare de familie (servicii de sprijin psiho-social și servicii pentru integrarea socio-educaţională) prin intermediul unui centru de zi pentru copii aflati în situatie de risc de separare de părinți.
Vor fi implementate măsuri de acompaniere a familiei în vederea creșterii și îngrijirii propriilor copii, respectiv consilierea familiilor celor 270 de copii incluși în proiect pentru accesarea de servicii complementare celor oferite prin proiect, acordarea de suport material și servicii de consiliere pentru îmbunătățirea relației părinte-copil (educație parentală).