Cine a fost primul? Oul sau găina? Cercetătorii au descoperit, în sfârșit
Întrebarea care a stârnit multe controverse, „Cine a fost primul? Oul sau găina?”, pare să-și fi găsit răspunsul. Cel puțin până apare un nou studiu care să confirme sau să contrazică ceea ce cercetătorii au descoperit deja.
Întrebarea „Care a fost primul: oul sau găina?” este una dintre cele mai vechi dileme filozofice și științifice care a captat imaginația oamenilor de-a lungul timpului. Aceasta nu doar că provoacă o curiozitate naturală legată de evoluția speciilor, dar este și un simbol al încercării de a înțelege cum funcționează lucrurile în lume.
Și, totuși, cine a fost primul?
Oamenii de știință de la universitățile din Sheffield și Warwich, ambele din Anglia, au susținut că au găsit dovezi potrivit cărora puiul a fost cu adevărat primul. Un studiu despre cum se formează ouăle de găină a descoperit că o proteină găsită în ovarele păsărilor, numită ovocledidina-17, este esențială pentru formarea cojii oului. Conform cercetătorilor, citați de theguardian.com, asta înseamnă că puiul trebuie să fi venit primul.
Această teorie se aplică numai la găini. așa cum a recunoscut unul dintre cercetători, existau și alte specii care depuneau ouă înaintea găinilor, iar acestea nu le produceau în același mod. De exemplu, faptul că o găină este necesară pentru a produce un ou nu înseamnă că ouăle de dinozaur nu ar fi existat vreodată fără un tyrannosaurus.
Chiar dacă știința ne poate da un răspuns destul de clar la această întrebare, tot rămâne un subiect interesant la care să ne gândim. De fapt, întrebarea „oul sau găina?” ne ajută să înțelegem că unele lucruri din viața noastră nu pot fi înțelese pe deplin dacă le privim doar pe bucăți. Trebuie să le vedem ca un întreg, ca un fel de poveste. Așa că, „oul sau găina?” devine un mod de a ne aminti că, în natură și în viața de zi cu zi, multe lucruri sunt legate între ele, iar uneori este greu să spunem exact care a fost primul pas.