Mai multe studii au cercetat legătura dintre artele marțiale și copiii cu autism, demonstrând că acest sport le aduce beneficii. Cu mulți ani în urmă, ideea ca un copil cu autism să practice arte marțiale părea destul de neașteptată.
Cercetările continuă să arate care sunt beneficiile artelor marțiale pentru copiii cu autism. Un antrenor povestește cum, acum câțiva ani, o mamă și-a adus copiii la una din lecțiile de arte marțiale. Spera ca cel mic să învețe cum să facă față dificultăților sociale și se gândea că îl va ajuta cu procesarea senzorială și comportamentele repetitive. În special, era îngrijorată de problemele care apăreau la școală, cum ar fi reacțiile fizice impulsive. Deși la vremea respectivă nu existau multe studii care să abordeze acest subiect, antrenorul era optimist că poate oferi ajutor.
Mai nou, cercetătorii din China și Polonia, au făcut un studiu mai amănunțit, iar concluziile au fost publicate în revista Frontiers in Pediatrics, potrivit psycologytoday.com. Lucrarea lor este intitulată „Impactul intervențiilor prin exerciții fizice asupra abilităților sociale, comportamentale și motorii ale copiilor cu autism: o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor controlate randomizate”.
Mișcarea, esențială pentru copiii cu autism
Fiecare om ar trebui să facă mișcare, însă s-a dovedit că sportul le este foarte benefic copiilor cu autism. Lucrarea cercetătorilor din China și Polonia s-a concentrat pe studii care au analizat mai multe tipuri de activități fizice, nu doar arte marțiale, și oferă un rezumat bun al importanței mișcării pentru copiii cu autism. Cercetătorii au analizat date din studii care implicau băieți și fete cu vârste medii între 5 și 15 ani și activități fizice variate, de la mișcare generală la ciclism pe loc, sporturi cu mingea și arte marțiale.
Activitatea fizică a avut efecte pozitive asupra copiilor de toate vârstele. Cei mai mari au înregistrat îmbunătățiri semnificative în flexibilitate și control cognitiv, cei mai mici au avut progrese considerabile în abilități motorii și coordonare, iar preșcolarii au înregistrat îmbunătățiri semnificative în abilități sociale.
Un aspect important este că problemele de comportament s-au îmbunătățit semnificativ la toate grupele de vârstă, iar artele marțiale și jocurile cu mingea au fost deosebit de eficiente în îmbunătățirea acestor domenii. Concluzia generală este că intervențiile prin exerciții fizice îmbunătățesc semnificativ flexibilitatea, controlul cognitiv, abilitățile motorii, coordonarea, abilitățile sociale și problemele de comportament la copiii cu autism.