Comorile Muzeelor. „Urlătoarea” de la Parța – vasul care strigă din trecut
A fost odată ca niciodată… un vas ciudat și prețios, cu un chip modelat în lut, din care parcă răzbate un strigăt vechi de mii de ani. Un obiect vechi de peste 6.000 de ani, descoperit într-un sat din Banat, numit Parța. Arheologul Marius Moga a fost cel care l-a scos la lumină în anii 1943–1945, iar de atunci i se spune „Urlătoarea de la Parța”, „Bocitoarea” sau „Omul care strigă”.
Ce are atât de special?
E un vas antropomorf, cu un cap uman modelat în partea de sus, sprijinit pe patru mâini, cu trăsături care sugerează un personaj în mijlocul unui strigăt. Chipul pare să rostească ceva: o rugăciune? un strigăt de ajutor? o chemare către zei? Părul este redat cu grijă, prin linii incizate în lut. Vasul este realizat din ceramică brună, arsă neuniform, cu o culoare între cărămiziu și castaniu, un obiect care și-a păstrat frumusețea și taina prin veacuri.
Pe gâtul vasului se poate observa un simbol în formă de M – asociat constelației Cassiopeia. Nu este singurul: asemenea simboluri apar des în ornamentația vaselor și a obiectelor de cult din Parța. Totul pare să spună că oamenii de atunci priveau spre cer și încercau să înțeleagă legătura dintre stele și viața lor.
Această piesă face parte din cultura Tisa, este datată între 4800 și 4500 înainte de Hristos, adică din epoca neolitică. Oamenii de atunci trăiau în comunități mari, în blocuri de locuit ca Cel de la Casa Cerbului, în care s-au găsit piese monumentale: bucranii de taur, reprezentări ale lunii și vase rituale – toate construite cu sensuri și simboluri, pe care abia azi începem să le descifrăm.
Dar dacă nu ajungeți în capitală, avem o veste grozavă: la Punctul muzeal de la Parța, chiar în locul unde a fost descoperit vasul, puteți vedea o replică fidelă și puteți explora povestea uimitoare a acestei așezări preistorice. În acest weekend, muzeul este deschis între orele 11:00 și 17:00, iar intrarea este gratuită.