În weekend are loc prima eclipsă solară din 2025. Este cel mai important fenomen astronomic al anului
Sâmbătă, 29 martie 2025, va avea loc prima eclipsă solară a anului, un fenomen spectaculos care va putea fi observat în diverse regiuni ale lumii. Aceasta va fi o eclipsă solară parțială, ceea ce înseamnă că Soarele nu va fi acoperit complet de Lună.
Deși este cel mai important fenomen astronomic al anului în emisfera nordică, acesta vine și cu riscuri: privirea directă către Soare fără protecție adecvată poate cauza leziuni oculare grave. În Europa de Vest, nord – vestul Africii și Rusia, eclipsa va fi vizibilă în cursul dimineții de sâmbătă. În America de Nord, Soarele va răsări deja parțial acoperit în regiunile de nord – est, inclusiv Canada și Groenlanda. Cel mai spectaculos moment al eclipsei va putea fi observat din Quebec, Canada, unde, potrivit forbes.com, aproape 94% din Soare va fi acoperit. Acest fenomen amintește de eclipsa din 10 iunie 2021, când un fenomen asemănător a fost vizibil în nord-estul SUA și Canada. Atunci, orașe precum Toronto, New York și Boston au văzut un răsărit cu peste 70% din Soare eclipsat.
„Răsărit dublu”
Eclipsa parțială de Soare va oferi oamenilor ocazia de a vedea un fenomen rar, numit „răsărit dublu”. El va putea fi observat în anumite locuri din Canada și SUA, cum ar fi Forestville (Quebec), Saint Andrews (New Brunswick) și Parcul Național Quoddy Head (Maine, SUA). La răsărit, Soarele va apărea pe cer sub formă de semilună întoarsă (zâmbet), iar din cauza poziției Lunii, două bucăți din Soare vor răsări separat, creând iluzia a două răsărituri.
Anul acesta mai au loc câteva eclipse, după cum urmează:
Eclipsa totală de Lună din 7 septembrie – va fi vizibilă din Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa, Europa. Din România eclipsa va fi vizibilă seara. Luna vă răsări în eclipsă parțială. Faza maximă va fi la ora 21:11. Luna va fi însă destul de jos față de orizontul sud-estic;
Eclipsa parțială de Soare din 21 septembrie – se va observa din sudul Oceanului Pacific, Antarctica și Noua Zeelandă. Din păcate, din România, nu va fi vizibilă.