O primăvară plină de evenimente culturale la Timișoara. Un maraton artistic, cu 3 vernisaje într-o zi, unul chiar dublu.
Arsmonitor anunță expoziția personală a lui Gili Mocanu, intitulată „Deal cu craniu”, curatoriată de Mihnea Mircan. Organizată la Pavilion ISHO din Timișoara începând cu 27 martie, în parteneriat cu Fundația Art Encounters, expoziția va fi deschisă publicului timișorean până pe 10 mai. Va putea fi vizitată după următorul program: miercuri – sâmbătă în intervalul orar 12.00 – 18.00.
„«Deal cu craniu», lucrarea din 2007 de la care expoziția își împrumută titlul, funcționează ca un studiu de caz pentru câteva trăsături formale și conceptuale ale practicii lui Gili Mocanu. Luând drept model această pictură, expoziția urmărește două traiectorii în practica lui Gili Mocanu: prezența vizuală a textului, sau reprezentarea picturală a reprezentării verbale, și tensiunea pe care multe dintre picturile sale o creează între figură și fundal, polii constitutivi ai experienței noastre vizuale, a căror interacțiune indică adâncimea și scara imaginii. Lucrările pun în scenă colapsul acestei reciprocități, înfățișând figuri care sunt înghițite de fondul lor și fundaluri ale căror excrescențe uzurpă întregul câmp vizual, transformat într-un spațiu de vertij static.”
-Pasaj din textul curatorial semnat de Mihnea Mircan
Gili Mocanu, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani ai generației lui, prezintă în expoziția „Deal cu craniu” o selecție curatoriată de lucrări reprezentative care acoperă peste două decenii de creație până în prezent.
Gili Mocanu (n. 1971, Constanța) trăiește și lucrează în București. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București (BA 1999, MA 2000). Artist important al generației 2000, a fost membru al grupului deInterese, care a anticipat apariția galeriei Posibila. Practica sa combină desenul, pictura, sunetul și poezia într-o abordare post-conceptuală, redefinind limbajul vizual abstract. Lucrările sale explorează teme existențiale și filosofice, integrate prin simbolism criptat și experiențe mistice. A expus în instituții relevante din România și internaționale, inclusiv MNAC, H’art Gallery, Posibila, Suprainfinit, Muzeul Brukenthal, Muzeul de Artă din Timișoara și Constanța, ICR Paris și MKM Duisburg. Gili Mocanu colaborează cu galeria Arsmonitor începând din 2023, fiind prezent în expozițiile de grup „Abziehbild: arte neaplicate” și „Table et Tableau”, iar în 2024, cu soloul „Nu mai plânge, Gili”.
Mihnea Mircan este curatorul Fundației Plan B, al cărei spațiu de expoziții se va deschide la Cluj în 2025. Cele mai recente proiecte ale sale sunt expozițiile „Landscape in a Convex Mirror”, pentru ediția din 2021 a Bienalei Art Encounters din Timișoara și „A Biography of Daphne”, prezentată la ACCA Melbourne.
A fost editorul cărților „Miklos Onucsan”, „Hans van Houwelingen: Undone”, „Cross-examinations” și „Allegory of the Cave Painting” și a contribuit cu eseuri la numeroase cataloage de expoziție, monografii dedicate artiștilor Pavel Büchler, Laure Prouvost, Jean-Luc Moulène și Tom Nicholson, precum și la reviste precum Manifesta Journal, Stedelijk Studies, Parkett, Mousse și Afterall.
Vernisajul expoziției The deepest are the stars va avea loc la META Spațiu, pe data de 27 martie, între orele 18:00 și 21:00. Expoziția este o incursiune vizuală și conceptuală în textura profundă a cunoașterii, unde materialitatea devine un palimpsest al relației dintre om și natură.
Prin demersul său artistic, 𝐋𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐌𝐞𝐫𝐜𝐢𝐨𝐢𝐮-𝐏𝐨𝐩𝐚 reconfigurează covorul nu doar ca obiect utilitar și construct cultural, ci ca o matrice a cunoașterii, un spațiu intermediar între percepția imediată și cea mediată. Țesătura devine o metaforă a cosmosului: fiecare fir, o linie în rețeaua invizibilă a realității, fiecare model, o cartografiere a interconexiunii dintre micro și macro cosmos, dintre ritmurile naturii și pulsul interior al ființei umane.
Gridul – element fundamental în arhitectura vizuală dezvoltată de artistă– se dizolvă în texturi, devenind un spațiu de profunzime, în care necunoscutul nu este un gol de înțeles, ci un orizont de explorat.
Galeria Jecza are plăcerea de a anunța deschiderea sezonului expozițional din această primăvară, joi, 27 martie, 19:00, printr-un eveniment ce reunește două perspective artistice: Liviu Stocoviciu, alături de Mihaela Hudrea. În aparență diferite, practicile celor doi artiști converg într-un punct esențial, anume preocuparea constantă pentru formă și utilizarea sa ca mijloc principal de expresie.
Curatoriată de Călin Dan, expoziția lui Liviu Stoicoviciu Lucru | Work e, la o explorare atentă, mărturia mișcătoare a unei vieți dedicate obsesiv activității creatoare, oferind imaginea unui caracter unic, a unui ascet lucrând obsesiv la dezvoltarea limbajului magic al numerelor și formelor.
Parcursul mai multor imagini, repetitive, dar subtil diferite, chiar dacă se face în grabă, permite o atingere cu spiritul care bântuie în lucrările lui Stoicoviciu. Discursul lui este spiritual, în sensul în care orice activitate repetitivă şi desprinsă de comandamentele imediatului se duce către spirit. Această preocupare maniacală pentru verificarea palpabilă a viziunii a generat un discurs justificator şi o metodologie creativă care, fără să aducă un plus de înţelegere a operei, contribuie la complexitatea ei.
Pentru expoziția Endless. Placeless. Traceless., curatoriată de Andrei Jecza, Mihaela Hudrea propune o nouă serie de picturi care au legătură cu fascinația sa profundă pentru Univers, chestionând într-un mod ludic spațiul si timpul.
Lucrările sale transcend înțelegerea obiectivă a realității și creează ecou unui mod imaginar de a percepe viața prin emoții și poetica Universului. Tensiunea dintre ceea ce cunoaștem și ceea ce încă nu am descoperit este unul dintre principalele impulsuri care îi inspiră picturile, în timp ce își menține o perspectivă idealistă.
Perceperea clipei devine o căutare continuă prin care ea se confruntă adesea cu ideea că momentul prezent pare imposibil de cuprins, în timp ce picturile sale par a fi realizate fără atingere. Prin cuvintele ei, prezentul este „doar un vis, ca și cum aș visa despre viață”. Ea contemplă relația dintre timp și realitate, modul prin care trecerea timpului ne permite să avem o mai bună înțelegere a lumii înconjurătoare. În acest fel, noțiuni precum existența, realitatea și spațiul se intrepătrund cu conceptul timpului în lucrările sale.
Evenimentul este susținut de partenerii noștri, Banca Transilvania și Cramele Recaș! Expoziţia este deschisă în perioada 27 martie – 11 mai, iar programul de vizitare este de joi până vineri, între orele 11:00 și 19:00, iar sâmbăta între orele 11:00 și 18:00.
Sursa foto principal: Facebook / Jecza gallery