Subiecte simulare Bacalaureat. Ce au primit elevii la Limba și literatura română
Astăzi elevii de clasa a XII-a și a XIII-a au susținut prima probă de simulare pentru Bacalaureat, la Limba și literatura română. În spațiul public au apărut primele imagini cu subiectele primite.
La filiera teoretică (profilul real), filiera tehnologică și filiera vocațională (toate profilurile cu excepția profilului pedagogic) elevii au avut, la subiectul I, un fragment din volumul „Evocări”, scris de Ștefan Augustin Doinaș. Pe baza lui, candidații au avut de rezolvat cinci cerințe. Apoi, elevii au avut de redactat un text de 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă profesorii contribuie sau nu la îmbogățirea experienței culturale a tinerilor, raportându-se atât la fragmentul extras din volumul „Evocări”, cât și la experiența personală sau culturală.
La subiectul II elevii au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte poezia „Iarnă”, de Adrian Maniu. Cerința le spunea să evidențieze relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
La subiectul III, roman psihologic sau al experienței
Ultimul subiect, subiectul III, este cel care le dă an de an bătăi de cap elevilor. La simulare, potrivit unor imagini publicate de edupedu.ro, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unui roman psihologic sau al experienței studiat. În elaborarea lui trebuiau să țină cont de următoarele repere:
Evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea romanului studiat într-o perioadă, într-un curent cultural / literar sau într-o orientare tematică;
Comentarea a două episoade / secvențe semnificative pentru tema romanului studiat;
Analiza a două elemente de structură, de compoziție și / sau de limbaj, relevante pentru romanul studiat (de exemplu: acțiune, conflict, relații temporale și spațiale, incipit, final, tehnici narative, instanțe ale comunicării narative, perspectivă narativă, registre stilistice, limbaj, etc.).
Pentru conținutul eseului elevii primesc 18 puncte (câte șase puncte pentru fiecare reper). Pentru redactarea lui, candidații primesc 12 puncte și sunt acordate dacă, pe lângă ortografie, punctuație, așezare în pagină etc., este îndeplinită și cerința de a avea minimum 400 de cuvinte și cea de a dezvolta subiectul propus.
Subiectele integrale și baremele de corectare vor fi publicate de Ministerul Educației la ora 15:00, aici.