O Româncă în Antarctica. Daniela Pascal a stat 48 de zile acolo
Ministerul Educației a lansat un proiect ambițios, menit să contribuie la dezvoltarea unei societăți informate. Concret, în fiecare lună, va fi promovată cel puțin o performanță științifică majoră. Primul material de acest gen este filmul „O Româncă în Antarctica”.
Într-un clip scurt, care are puțin peste un minut, puteți face cunoștință cu Daniela Pascal, care s-a întors recent din Antarctica, unde a stat 48 de zile. „Prima realizare inclusă în cadrul acestei campanii, care își propune să scoată în evidență performanțele cercetătorilor români, să inspire tinerii oferind modele de bune practici și să combată narațiunile false prin puterea cunoașterii autentice, este povestea remarcabilă a Danielei Pascal, cercetătoare la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), revenită recent dintr-o expediție științifică în Antarctica.
Filmul „O Româncă în Antarctica!”, realizat în colaborare cu fizicianul Cristian Presură, a fost lansat pe rețelele de socializare și a atras deja sute de mii de vizualizări. Materialul prezintă contribuțiile Danielei Pascal la cercetarea polară, subliniind rolul său în avansarea cunoașterii științifice și impactul acesteia asupra societății globale”, transmit reprezentanții Ministerului Educației.
Cine a fost prima femeie româncă care a ajuns în Antarctica
Antarctica este considerată cea mai rece regiune a lumii, însă exploratorii nu se tem de condițiile meteo și străbat mări și țări pentru a ajunge acolo. Maria Uca Marinescu este prima româncă care, în anii 1997 – 1998 a ajuns acolo, după ce a traversat Patagonia și Țara de Foc. Exploratoarea a devenit celebră după ce a cucerit polii, însă experiențele nu au fost deloc ușoare.
„Expediția din 2007, pentru cucerirea Polului Nord Magnetic, a fost una grea, în care m-am poticnit tot timpul de tot felul de piedici. A fost prima expediție în care am avut un card dintr-ăsta de bancă, pe care l-am primit în ideea că funcționează peste tot. În ținutul eschimoșilor (în Nord-Vestul Canadei, n.r.) n-a mers. N-aveam nici un ban și norocul a fost că aveam o fostă colegă care era în Canada. I-am dat telefon, deși nu ne văzuserăm de 40 de ani și putea să spună că nu mă cunoaște, dar a fost o prietenă foarte bună și mi-a trimis bani.
Pe urmă, ultimul avion, care pleca din tabăra Resolute Bay – un avionaș mic, cu tălpici – spre țărmul Oceanului Arctic nu zbura, așa că am stat aproape patru zile pe loc”, a povestit într-un interviu pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, exploratoarea Maria Uca Marinescu.