Cei mai vechi europeni au trăit în sudul României. Rămășițele vechi de 2 milioane de ani, scoase la iveală
Homininii sunt un grup de primate care include oamenii, strămoșii noștri și rudele lor, precum și cimpanzeii și gorilele. Caracterizați prin mersul pe două picioare și creierul mai mare decât al altor primate, aceștia au fost studiați de-a lungul timpului de antropologi. O cercetare recentă, publicată în revista Nature Communications, arată că cei mai vechi europeni au trăit în sudul României.
Timpul în care homininii au început să se răspândească în Eurasia nu este încă foarte clar. Până la aproximativ 1,4 milioane de ani în urmă, nu au fost găsite rămășițe de hominini în Europa. Lucrurile s-au schimbat însă acum. Cercetătorii au găsit pe situl arheologic Grăunceanu, din județul Vâlcea, dovezi ale activităților homininilor. Mai multe oase de animale analizate arată că situl este mai vechi de 1,95 milioane de ani, fiind unul dintre cele mai bine datate locuri de activitate a homininilor din Europa.
Mii de fosile descoperite în situl Grăunceanu
În situl arheologic Grăunceanu au fost descoperite 4.983 de specimene fosile, dintre care 4.524 au fost examinate pentru a detecta urme de modificări ale suprafeței oaselor. Reconstrucțiile mediului, bazate pe analize ale dinților de cal, sugerează că Grăunceanu ar fi avut un climat relativ temperat și sezonier, demonstrând o adaptabilitate largă a homininilor, chiar și în cele mai vechi perioade din Eurasia.
Răspândirea homininilor în Eurasia (ansamblul continental format din Europa și Asia) este un subiect de dezbatere continuă. Dovezile sugerează că homininii au ajuns în Eurasia cu cel puțin 2 milioane de ani în urmă, iar prezența lor ar putea fi mai larg răspândită decât s-a crezut anterior. Deși nu au fost găsite fosile de hominini sau unelte de piatră în site-ul Grăunceanu, urmele de tăiere identificate pe oasele de animale constituie dovezi clare ale activității homininilor în această regiune în Pleistocenul Timpuriu.
În concluzie, studiul susține că homininii erau deja prezenți în Europa centrală cu cel puțin 1,95 milioane de ani în urmă și, prin urmare, se poate concluziona că homininii au avut o prezență extinsă în Eurasia cu mult înainte de apariția mai larg cunoscută a acestora în zonele precum situl Dmanisi din Georgia.