Mii de copii oferă o oră Pământului. Cum te poți alătura celei mai mari mișcări pentru planetă
În 22 martie are loc cea de-a 19-a ediție a celei mai mari mișcări globale dedicată mediului: Ora Pământului (Earth Hour). Evenimentul, organizat de WWF (Fondul Mondial pentru Natură), este mai mult decât un simplu gest simbolic. Este un apel urgent la conștientizare și acțiune pentru protejarea resurselor naturale ale planetei noastre. Mii de copii oferă anul acesta o oră Pământului, arătând că le pasă.
Anul acesta, Ora Pământului are o semnificație aparte, fiind sărbătorită în aceeași zi cu Ziua Mondială a Apei, subliniind importanța protejării și regenerării acestei resurse vitale. Natura ne tot dă semnale și ne atenționează că ceva nu merge bine. Ultimul an a fost marcat de temperaturi record, iar secetele, incendiile și furtunile severe au devenit tot mai frecvente.
„Miza nu a fost niciodată mai mare. Anul trecut a fost cel mai cald înregistrat vreodată – încheind cel mai fierbinte deceniu și anul cu cele mai ridicate temperaturi ale mărilor consemnate vreodată. Am asistat la incendii de vegetație istorice, furtuni și secete severe. Lumea noastră este în pericol și ne apropiem rapid de puncte critice climatice periculoase, dincolo de care ecosistemele cheie ar putea să nu se mai recupereze. Earth Hour este un memento puternic al urgenței de a acționa cât timp mai putem. Nu este doar despre stingerea luminilor; este despre aprinderea unei mișcări globale pentru schimbare”, a declarat Kirsten Schuijt, director general, WWF International.
Cum se implică copiii
Toată lumea, cu mic, cu mare, este invitată să se alăture inițiativelor luate pentru protejarea mediului. WWF România le-a pregătit copiilor un concurs: Creează Diorama unui ecosistem de apă dulce din România. Această provocare îi va face pe elevi să acumuleze mai multe cunoștințe despre importanța apei și a habitatelor de apă dulce, dar și despre protecția mediului înconjurător.
300 de cadre didactice din toată țara și mai mult de 6.000 de elevi vor desfășura această activitate la la clasă și vor împărtăși idei despre cum pot acționa pentru a proteja natura. Cele mai apreciate proiecte vor fi premiate de către un juriu format din reprezentanți WWF-România și Emerson, sponsorul care s-a implicat în susținerea acestui proiect. Totodată, cu ajutorul Emerson, vor avea loc activități educaționale în școlile și grădinițele din județul Cluj.
„Suntem mândri și recunoscători să vedem un număr atât de mare de profesori și elevi implicați în proiectele dedicate protejării naturii în cadrul Ora Pământului. Faptul că atât de mulți dascăli s-au înscris și și-au mobilizat elevii este un semn clar că noile generații cresc cu o mai mare conștientizare a importanței mediului și cu dorința de a acționa pentru un viitor mai verde. Această energie și pasiune pentru natură ne dau speranță că împreună putem construi o lume mai echilibrată, în care oamenii și natura trăiesc în armonie”, Simona Manea, Manager Comunicare WWF România.
Ce facem în 22 martie, de la ora 20:30
Ora Pământului are loc în 22 martie, de la 20:30. Timp de o oră, iubitorii de natură sunt încurajați să stingă luminile, să reducă consumul de apă sau să vizioneze un documentar despre mediu. În plus, anul acesta oamenii sunt îndemnați să nu deschidă robinetele, să facă plimbări pe marginea unui râu sau să se bucure pur și simplu de frumusețea naturii.
„Ora Pământului nu este doar un gest simbolic, ci un apel puternic la unitate și acțiune. Protejarea biodiversității și a resurselor naturale necesită efortul nostru colectiv, iar fiecare dintre noi are un rol esențial. Pe 22 martie, timp de o oră, milioane de oameni din întreaga lume vor demonstra că împreună putem crea un viitor mai sustenabil. Stingerea luminilor nu este doar despre economisirea energiei, ci despre angajamentul nostru comun pentru planetă”, Hanny Bratu, director Public Engagement și Fundraising la WWF România.
Află mai multe despre inițiativele luate în România privind Ora Pământului de aici.