Viața la cămin, tot mai atractivă pentru elevi. Pentru mulți, condițiile sunt mult mai bune ca acasă
Mulți elevi din țară sunt nevoiți să se cazeze la un internat pentru a putea merge la școală, iar condițiile nu sunt mereu cele mai potrivite. Totuși, pare că lucrurile încep să se schimbe. Viața la cămin devine tot mai atractivă, mai confortabilă și mai frumoasă pentru elevi dat fiind faptul că au început să apară cămine moderne. Unul dintre ele a fost inaugurat zilele trecute la Brașov.
Pentru mulți elevi condițiile oferite de noile cămine sunt poate mai bune ca acasă. La Brașov, Școala Profesională Germană Kronstadt a inaugurat primul cămin pentru elevi construit după anul 1990 în județ. Noul cămin al școlii a fost nominalizat la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectură publică” în cadrul Anualei de Arhitectură București 2024.
Clădirea are nouă etaje. La parter se regăsesc două săli de lectură, o cantină cu sală de mese generoasă și terasă, un cabinet medical cu izolator și zone tehnico – administrative, dar și două lifturi. La etajele 1-9 sunt 80 de camere (cu bate proprie), din care 73 de camere de 4 persoane și 7 camere de 2 persoane, acestea din urmă fiind dotate pentru persoane cu handicap. În total, căminul poate găzdui 306 elevi.
Condiții mai bune pentru următoarele generații de elevi
Odată cu deschiderea căminului elevii din alte localități vor avea la dispoziție cele mai bune condiții de cazare, iar începând cu următorul an școlar, mai mulți elevi din alte județe vor putea urma cursurile acestei unități de învățământ, având cazarea și masa asigurate.
,,Când am început totul și am venit prima dată aici, fiind departe de casă și de familie, nu am crezut că o să rezist prea mult. Acum, uitați-mă aici, în ultimul an, anul trei. Pentru noi, sub îndrumarea domnului și doamnei pedagog, a dirigintei și a tuturor profesorilor, au fost niște ani care au trecut repede și au fost parcurși foarte ușor. Iar viitorii elevi vor avea condiții și mai bune. Vreau să le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în construirea căminului și în tot ceea ce înseamnă această școală” a spus una dintre elevele școlii.
Alte cămine moderne se construiesc în Arad și Timișoara. La Arad, până în 2026, pe o suprafață de 20.000 mp se va regăsi un campus profesional pentru învățământul dual. El va oferi atât spații de învățare, cât și spații de cazare, cantine, baze sportive, bibliotecă și ateliere de practică. De asemenea, vor fi amenajate și spații de recreere care vor deservi liceele și instituțiile de învățământ superior de stat.
Un alt campus dual va fi construit la Timișoara. Potrivit documentației, în cele 4 etaje ale campusului vor funcționa 24 de săli și laboratoare preuniversitare, 12 săli și laboratoare universitare, laboratoare de biologie și chimie, ateliere pentru construcții, electrice, electronică și telecomunicații, industria apei, mecanică, robotică și horeca, precum și o mediatecă și un centru digital. În ceea ce privește cazarea tinerilor, terenul de 3 hectare pus la dispoziție de Primărie permite amenajarea a încă două cămine.