Ce nevoi au copiii cu părinți plecați în străinătate. De ce se tem
Copiii cu părinți plecați în străinătate spun că prioritatea lor este sănătatea, urmată de sentimentul de siguranță și de acoperire a nevoilor de bază. O anchetă derulată de Salvați Copiii arată de ce se tem cei care sunt departe de părinți.
Copiilor incluși în programele Salvați Copiii li s-a cerut să evalueze patru categorii de nevoi / arii de interes (educație și formare profesională, relațiile cu cei din jur, activități și stare generală de bine). Fiecare arie de interes a fost explorată prin intermediul a mai multe întrebări. La nivel general, cel mai mare punctaj a fost acordat următoarelor nevoi:
Stare de sănătate – să ai o stare de sănătate bună – 4.52
Siguranță în relațiile cu ceilalți – să te simți în siguranță în relațiile cu ceilalți, acasă și nu numai (să nu fii expus la violență acasă, să nu fii hărțuit pe internet etc.) – 4.44
Acoperirea nevoilor materiale de bază – să ai tot ce îți trebuie (cum ar fi haine, mâncare) și să locuiești într-o casă confortabilă – 4.44
Fericire – să fii fericit – 4.43
„Copiii care nu-și au părinții alături, zi de zi, pentru că aceștia sunt nevoiți să muncească în alte țări, simt o responsabilitate crescută și se tem să nu fie puși în situații în care să le fie afectate siguranța și sănătatea. Dincolo de sprijinul socio-economic, ei au nevoie de integrare educațională, de sprijin emoțional și de siguranța că nu sunt singuri, chiar dacă părinții lor nu sunt acasă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Zeci de mii de copii au părinți plecați în străinătate
Organizația Salvați Copiii România derulează un program de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă în urma migrației economice a părinților. De el au beneficiat peste 27.000 de copii și adulți, dintre care doar 2.000 doar cu sprijinul Kaufland România, prin activități de suport educațional, emoțional și social adresate copiilor și persoanelor în grija cărora au rămas sau părinților copiilor.
Astfel, copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate împreună cu părinţii lor şi persoanele în grija cărora au rămas din patru judeţe, Dâmbovița, Neamţ, Tulcea şi Olt, sunt integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional, cu sprijinul Kaufland România, fie prin intermediul centrelor de zi ale organizaţiei, fie prin activităţi organizate în diverse localităţi din mediul rural din judeţele respective. Echipele locale formate din psihologi, cadre didactice şi asistenţi sociali oferă servicii beneficiarilor, cu sprijinul voluntarilor implicaţi în program.