Locuri de poveste. Casa de pe strada Plantelor nr. 4 din Capitală, un monument mai puțin cunoscut
Fiecare oraș din țara noastră are o mulțime de atracții. Fie ele clădiri, lacuri, păduri ori chiar restaurante. Multe însă nu sunt cunoscute. La fel este și în cazul casei de pe strada Plantelor nr. 4 din Capitală, despre care vorbim astăzi în cadrul rubricii Locuri de poveste.
Inițial, casa i-a aparținut căpitanului Dimitrie Pandele, cunoscut pentru eroismul, curajul și devotamentul față de țară. Imobilul este compus din două clădiri: casa principală și un corp secundar, fostele grajduri. Ceea ce o face atât de specială este stilul electic, care îmbină influențe și elemente din diferite epoci și culturi. Construită în 1891, casa principală reflectă stilul vremii, cu influențe clasice și baroce, evidențiate prin fațadele detaliate și ornamentele complexe. Imaginea parcă ruptă din cărțile de basm este completată de un tei bătrân regăsit în mijlocul curții, dar și de grădina păstrată în stil simplu și deschis.
„Proprietatea, inițial deținută de căpitanul Dimitrie Pandele, a suferit o extindere în 1897, adăugându-se grajdurile și o nouă cameră la casa principală. Stilul arhitectural al casei principale este tipic pentru locuințele burgheze izolate de la sfârșitul secolului XIX, cu fațete poligonale, o intrare impunătoare, ferestre bogat decorate și o mansardă cu două ferestre arcuite, încadrate de ornamente elaborate”, potrivit planpatru.ro, centrul cultural și educațional care se ocupă de clădire.
Restaurarea făcută imobilului a încercat să păstreze cât mai mult din compoziția originală a curții, inclusiv a pavajului, a teiului și a bazinului cu apă, elemente reprezentative pentru grădinile bucureștene de la sfârșitul secolului XIX.
Clădirea nu este superbă doar din exterior. Ea poate fi vizitată și în interior, surprinzând prin bogăția și diversitatea decorațiunilor. Fiecare cameră este decorată într-un stil propriu, cu picturi murale în ulei, profile decorative din ipsos, sobe, lambriuri și vitralii. Picturile murale, semnate de Franz Eichele în 1891, adaugă un plus de valoare artistică.
„Descoperirea, consolidarea, protejarea, conservarea și restaurarea locuinței căpitanului Dimitrie Pandele din str. Plantelor nr. 4, monument clasa B, construită în 1891, extinsă în 1897, constituie un caz benefic de recuperare a unui patrimoniu mai puțin cunoscut și, din păcate, subestimat încă, din istoria arhitecturală și artistică a Bucureștiului. Proiectul aduce în prim plan un model de locuire reprezentativ pentru o anumită categorie socială, într-o anumită perioadă de timp, din care mai există exemplare foarte rare. Operațiunile de intervenție au condus la recuperarea unui obiect arhitectural autentic, ce constituie o mărturie a unui mod de viață și a unui model cultural reprezentativ pentru perioada Bucureștiului de sfârșit de secol XIX – locuința burgheziei mijlocii, mai modestă decât casele de pe Calea Victoriei, dar realizată în moda epocii”, mai informează sursa citată.
Casa poate fi vizitată de miercuri până vineri, între orele 12:00 – 18:00. Grupurile mai mari pot beneficia de tururi private și vizite în afara programului, inclusiv în zilele de Sâmbătă. Programările se fac prin completarea unui formular care este disponibil aici.