O fată de 14 ani din Lugoj, elevă în clasa a VII-a, a ajuns la spital după ce a născut acasă. Polițiștii s-au deplasat de urgență la unitatea medicală, confirmând cele întâmplate. Se pare că minora a întreținut relații intime în vara anului 2024, după spusele ei, dorite. Cel mai șocant detaliu din toată povestea este legat de faptul că nimeni nu și-a dat seama de sarcina fetei, nici părinții și nici profesorii ei de la școală!
România este fruntașă la capitolul mame minore. Aproximativ 45% dintre fetele sub 15 ani devenite mame în statele Uniunii Europene provin de la noi din țară, dar și 30% din mamele minore (sub 18 ani). Totodată, unul din zece nou – născuți din România are o mamă adolescentă, arată o analiză a organizației Salvați Copiii.
Cosmina Oros, inspector pentru limba română și pedagogie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, a transmis un mesaj legat de situația minorei care a devenit mamă.
„În dimineața zilei de 15 ianuarie 2025, o elevă de 14 ani, din județul Timiș a dat naștere unui copil. Venirea pe lume a unei ființe umane ar trebui să fie un moment de sărbătorire a miracolului faptului de a fi venit în lumină. Sigur că circumstanțele care au prilejuit venirea pe lume a acestui copil sunt discutabile. Sigur că putem exprima opinii diverse. Problema care se ridică este cum a ajuns un copil de 14 ani să nască, iar adulții din jurul lui nu au avut nicio certitudine cu privire la starea ei, la experiența pe care ea o traversa singură, înțelegând sau nu ceea ce i se întâmplă.
Credem că experiența trăită de acest copil trebuie să fie pentru noi, toți adulții implicați în creșterea și educarea copiilor, un prilej de reflecție asupra locului și rolului pe care noi îl avem în viața lor. Este important să reflectăm asupra valorilor pe care le transmitem, asupra felului în care înțelegem cu toții că este esențial să fim adulți cu o prezența activă și cu semnificație, în parcursul lor.
Este important să înțelegem că trebuie să traversăm experiențe cu copiii, că suntem mentorii lor, că suntem plasa lor de salvare, indiferent de situațiile în care îi aduc deciziile mai mult sau mai puțin fericite pe care ei le iau. În privința normativității care vizează aceste aspecte, e bine să reamintim că protejarea dreptului la educație al elevelor gravide și al elevilor părinți reprezintă o prioritate esențială a sistemului educațional din România”, a transmis Cosmina Oros.
Cazul minorei a ajuns în atenția polițiștilor ieri, în jurul orei 19:00.
„La data de 15 ianuarie 2025, în jurul orei 19:00, polițiștii municipiului Lugoj, au fost sesizați cu privire la faptul că, o minoră în vârstă de 14 ani, ar fi născut la domiciliu, un copil, fiind ulterior transportată la spital. Polițiștii s-au deplasat de urgență la Spitalul Municipal Lugoj, unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă.
Din verificările efectuate a rezultat faptul că minora ar fi întreținut raporturi sexuale consimțite în vara anului 2024, cu un tânăr în vârstă de 22 de ani. Cercetările sunt continuate de către polițiștii municipiului Lugoj, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol asupra unui minor, în vederea depistării autorului și luării măsurilor legale care se impun”, transmit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.
Detaliul șocant al poveștii este legat de faptul că nimeni nu știa de sarcina fetei. Părinții și profesorii de la Școala gimnazială nr. 4 Lugoj „nu și-au dat seama”, după cum au declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII surse din cadrul anchetei. În mod inexplicabil, nimeni din cei apropiați tinerei nu a observat transformarea ei corporală pe durata celor nouă luni de sarcină. Important de menționat, sursele noastre arată că fata provine dintr-o familie fără probleme.
Potrivit Noului Cod Penal, explicată pe larg aici, infracțiunea de viol este considerată atunci când relațiile intime au avut loc fără acord, dar și în cazurile în care a existat acord, dar unul din cei doi nu are încă 16 ani. De asemenea, chiar dacă există acord și una din persoane nu are încă 16 ani, se consideră viol dacă între cele două persoane care au întreținut relații intime există o diferență mai mare de cinci ani. Astfel, tatăl copilului riscă o pedeapsă de șapte până la 12 ani de închisoare.
Regulamentul – cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul nr. 5726/2024, a stabilit un cadru normativ solid, menit să sprijine aceste categorii vulnerabile prin măsuri adaptate și incluzive. Prevederile acestor acte normative asigură continuitatea educației, prevenirea abandonului școlar și integrarea echitabilă în comunitatea școlară. Drepturile elevelor gravide și ale elevilor părinți a învățământului preuniversitar:
1. Acces egal la educație – toate elevele gravide și elevii părinți beneficiază de un mediu educațional sigur și incluziv, fără discriminare;
2. Programe educaționale adaptate – sunt disponibile programe de studiu flexibile și opțiuni de învățământ online, într-un efort de a preveni abandonul școlar.
Facilitățile prioritare:
3. Monitorizare integrată – Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) și Inspectoratul Școlar Județean monitorizează progresul educațional și dezvoltarea elevilor părinți printr-un sistem integrat coordonat de un manager de caz;
4. Sprijin financiar – elevele gravide și elevii părinți sunt sprijiniți financiar pentru achiziționarea rechizitelor, hainelor sau altor resurse necesare participării la cursuri.
În ultimul timp au fost semnalate public tot mai multe cazuri de abuz asupra minorelor din România. Mai grav este că autorii sunt chiar cadrele didactice în care elevii ar trebui să aibă încredere și să le fie un sprijin. Un astfel de caz a ieșit la iveală în toamna anului trecut, în Capitală. În 2023, o fată care avea 14 ani a fost agresată și violată de profesorul de Limba engleză, iar mama fetei, deși știa, nu a mers la poliție. Un alt caz de abuz sexual a fost înregistrat în județul Gorj. O elevă de 14 ani l-a acuzat pe profesorul de Matematică care ar fi agresat-o în timpul orelor de meditații.
Sursă foto: unsplash.com/Aditya Romansa
Boardul Copiilor e în căutare de noi membri. Până când te poți înscrie